Műtárgyfényképész

2021.07.19. 17:31

Elhunyt Lugosi Lugo László fotográfus

Hatvannyolc éves korában, vasárnap hunyt el Lugosi Lugo László fotográfus.

Budapest, 2013. március 12. Lugosi Lugo László fotóművész a 100 éve elhunyt Klösz György Budapest-fotográfus tiszteletére, egy metrószerelvényben rendezett kiállításon, amely a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében nyílt az M2 Metró Stadionok állomásán 2013. március 12-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Lugosi Lugo László fényképész, művészeti-fotográfiai szakíró, filmkészítő 1953-ban született Budapesten. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán 1977-ben végzett angol-magyar, valamint filmesztétika szakon, 1975-1980 között a Balázs Béla Stúdió tagja volt. Műveit 1978-tól állította ki, mesterei Kardos Sándor és Haris László voltak – írja az MTI.

Az 1970-es években foglalkozott filmmel, fotóval és írással is, az 1980-as évek közepétől professzionális fotográfus lett az építészeti és műtárgyfényképezés területén.

Első egyéni tárlatát 1978-ban rendezték Szekvenciák címmel a budapesti Fiatal Művészek Klubjában. Építészeti felvételei többek között a VAM Design, a Fővárosi Szoborpark (Budapest) és az ABLivingDesign (Stockholm) megbízásából készültek, építészeti fotói egyebek mellett az Átrium, a Magyar Építőművészet és az Art and Design (London) című szaklapban jelentek meg.

Műtárgyfotósként elsősorban a Balkon, a Műcsarnok, a Budapest Galéria számára, a Corvina és más művészeti könyvkiadók megbízásából tevékenykedett, lefotózta Altorjai Sándor, Erdély Miklós, Gedő Ilka, El Kazovszkij, Veszelszky Béla és sok más képzőművész életművének javát – olvasható az artportal.hu oldalon.

Számos beállított portréfelvételt készített kortársairól, művészekről, írókról, a Magyar Iparművészeti Főiskolán, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, Pécsett és Egerben pedig egyetemi és főiskolai előadásokat, workshopokat is tartott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!