Kultúra

2008.05.05. 19:59

Elhunyt Trethon Judit, a hazai sci-fi irodalom jeles alakja

A vasárnap délutáni, három halottat követelő autóbalesetben meghalt Trethon Judit, a magyar tudományos-fantasztikus irodalom elismert képviselője.

A népszerű újságíró, szerkesztő évtizedek óta ismert alakja volt a magyar sci-fi közösségnek - olvasható az intergalaktika.hu internetes oldalon.

Trethon Judit korábban a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) Természettudományi Stúdiójában működő tudományos-fantasztikus klub titkára volt, majd újságíró, klubvezető, szerkesztője és fordítója számtalan könyvnek. A Zsoldos Péter-díj zsűrijének vezetője az 1998-as kezdetektől 2005-ig. 1987-től 1990-ig a Galaktika szerkesztője. Déri Jánossal közösen vezette a Harmadik típusú Találkozások című televíziós műsort és ajánlotta kedvelt könyveit. Hihetetlen memóriája, lexikális tudása a science-fiction irodalom központjába állította, előadásait az eltelt évek alatt több ezren hallgatták.

A halálos baleset vasárnap kora délután történt az M5-ös autópálya 69-es kilométerénél. Egy Suzuki defekt miatt várt a leálló sávban a műszaki segítségre, amikor hátulról beléjük rohant egy autó. Feltehetően azért, mert elaludt a sofőrje. Az ütközés miatt mindkét kocsi a vízelvezető árokba sodródott. A vétlen autóban hárman ültek. Ketten a helyszínen, míg harmadik társuk a kórházban halt bele sérüléseibe. A másik járműben külföldiek utaztak, közülük ketten súlyos, ketten pedig könnyebb sérülésekkel kerültek kórházba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!