Kultúra

2010.05.04. 21:58

Esterházy Péter román irodalmi kitüntetést kap

A legmagasabb román irodalmi kitüntetést, az Ordinul Meritul Cultural in grad de Comandort adományozta Traian Basescu államfő Esterházy Péter Kossuth-díjas magyar írónak 60. születésnapja alkalmából.

Anamaria Pop, Esterházy román fordítója az MTI-nek elmondta: a Román Közlöny legutolsó számában (www.legex.ro) jelent meg, hogy Esterházy Péternek a kulturális érdemrend legmagasabb, parancsnoki fokozatát ítélte oda a román államfő - az indoklás szerint - Európa egyik legnagyobb, nemzetközi szinten is elismert, sok nyelvre lefordított irodalmi munkásságáért, a közép- és kelet-európai térség problémáinak irodalmi szintű feldolgozásáért.

A fordító közlése szerint Esterházy Péter június elején veszi át az érdemrendet a bukaresti könyvfesztivál idején.

Esterházynak eddig nyolc könyve jelent meg román nyelven: A szív segédigéi, az Egy nő, a Kis magyar pornográfia, a Harmonia caelestis, a Javított kiadás, a Hrabal könyve, a Hahn-Hahn grófnő pillantása, valamint két dráma - a Rubens és a nemeuklideszi asszonyok és a Harminchárom változat Haydn-koponyára - egy kötetben.

Címkék#Románia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!