Kultúra

2010.05.04. 23:57

Gidon Kemer újra Budapesten lép fel

Gidon Kremer, a Budapesten négy évtizede nagy népszerűségnek örvendő hegedűművész lesz a Nemzeti Filharmonikus Zenekar csütörtöki hangversenyének szólistája, az esten Sosztakovics II. hegedűversenyét szólaltatja meg Kocsis Zoltán vezényletével.

A Rigában született, Moszkvában David Ojsztrah növendékeként művésszé érett Kremer a műsorban felhangzó Sosztakovics-művel mesterére is emlékezik, hiszen a zeneszerző eredetileg Ojsztrahnak ajánlotta kompozícióját, a hegedűművész 60. születésnapjára.

Lőrincz Andrea, az együttes sajtóreferensének tájékoztatása szerint az estet a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Richard Strauss szimfonikus költeménye, a Don Quijote vezeti be, majd a Sosztakovics-versenymű következik, amelyet csaknem 70 év választ el az előző darabtól.

Az estet Szergej Rahmanyinov művei zárják: a Vocalise, amely a zeneirodalom egyik legnépszerűbb darabja, valamint tizenöt, eredetileg zongorakíséretes dala, amelyek Kocsis Zoltán hangszerelésében csendülnek fel.

Mint Kocsis Zoltán a közleményben írja, a Patkányfogó című dal volt az első, amelyet 2001-2002-ben meghangszerelt, majd a Szologub-versre íródott Az álom című következett. "Ennél gyermekkórusra gondoltam, az ő éteri, tiszta hangjuk jól kifejezi azt a lebegő, köztes állapotot, amit az álom jelent" - teszi hozzá.

A Gyermekeimhez című dalnál Kocsis biztos volt a liturgikus vegyeskarban, mert ez a hangzás jól tetten érhető Rahmanyinov egyházi műveiben, például a Vesperásban. "Nyolc dal készült el így, ezeket Fekete Attila szólójával már sokszor előadtuk. 2008-ban egy közös munka alkalmával kért meg Anatolij Fokanov, hogy hangszereljek az ő bariton hangjára is, így egészült ki a ciklus 15 dallá."

Az esten Gidon Kremer mellett közreműködik a Nemzeti Énekkar, a Magyar Rádió Gyermekkórusa, Fekete Attila és Anatolij Fokanov is.

Gidon Kremer első nemzetközi díját a brüsszeli Erzsébet királynő zenei versenyen nyerte 1967-ben, 1969-ben megnyerte a genovai Paganini-versenyt, 1970-ben pedig a moszkvai Nemzetközi Csajkovszkij-verseny győztese volt. A 80-as évek elején hagyta el a Szovjetuniót. 1996-ban létrehozta a Kremerata Baltica kamarazenekart, amely a Baltikum legtehetségesebb fiatal zenészeiből áll. 1996-ban átvette Yehudi Menuhintól a gstaadi Nyári Zenei Fesztivált is.

Kremer három hegedű közül választhat mielőtt pódiumra lép: játszhat egy 1730-as Guarneri del Gesun vagy egy 1734-es Antonio Stradivari, illetve egy 1641-es Nicolo Amati hegedűn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!