Kultúra

2008.03.02. 21:57

Hétfőtől hétfőig Nureyev Nemzetközi Balettverseny Budapesten

Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten március 3-a és 10-e között a Nureyev Nemzetközi Balettversenyt. Az idei eseményre 68 fiatal táncos jelentkezett a világ 19 országából Oroszországtól Ausztriáig, Kazahsztántól az Amerikai Egyesült Államokig.

A verseny nyilvános, a közönség a Magyar Színházban nézheti meg a táncosok bemutatkozását. A díjkiosztó ünnepséget március 10-én a Magyar Állami Operaházban rendezik meg - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Rozsnyai Ilona, a Nureyev Balettverseny művészeti konzultánsa.

Az EuroDance Foundation (Eurotánc Alapítvány) 1994 óta rendezi meg a Rudolf Nureyev Nemzetközi Balettversenyt. A huszadik század egyik legkiemelkedőbb balettművészének legutolsó fellépése a Magyar Állami Operaházban volt.

Az eddigi négy alkalommal, 1994, 1996, 1998 és 2000-ben megrendezett balett versenyen 30 országból több mint 250 fiatal táncművész vett részt. Világszerte jelenleg 5 - 7 jelentősebb nemzetközi balett versenyt tartanak számon. Ezek között a nemzetközi táncszakértők a magyar Nureyev Balettversenyt elsőként említik. A korábbi rendezvények díjazottjai ma már a világ nagy balett együtteseinek jól ismert szólistái.

A 2008-as verseny zsűri elnöke Maya Pliszetszkaja, a világhírű prímabalerina. A zsűriben helyet foglal Heinz Spoerli, a Zurich Ballet igazgató-koreográfusa, Nanette Glushak, a Ballet de Capitol Toulouse igazgató-koreográfusa, Jaroslav Slaviky, a Prágai Balettakadémia igazgató professzora, Evelyn Teri, a Bécsi Balettverseny igazgatója, koreográfusa, Pongor Ildikó, prímaballerina, és Ifj. [namelink name="Nagy Zoltán"] - a Magyar Táncművészeti Főiskola rektora, balettművész.

A verseny összes fordulója nyilvános. A közönség a Magyar Színházban kísérheti figyelemmel a táncosok produkcióit. A díjkiosztó ünnepségét - a korábbi hagyományoknak megfelelően - március 10-én a Magyar Állami Operaházban rendezik meg.

A sztárgálán a korábbi versenyek győztesei és napjaink legjelentősebb balettművészei lépnek fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!