Kultúra

2008.04.13. 11:54

Ismét megrendezik Az Élet Menetét Budapesten

Idén is megrendezik szerdán, a holokauszt áldozatainak emléknapján Az Élet Menetét Budapesten. A fáklyás felvonulással a zsidó, roma vagy másságukért elítélt áldozatokra emlékeznek, illetve mindazokra, akik a nyilasokkal és fasisztákkal szembeszállva mentették az üldözötteket.

Az idei megemlékezés a Dohány utcai Zsinagóga előtti téren kezdődik este hat órakor, ahonnan - az elmúlt évekhez hasonlóan - a résztvevők átvonulnak a "Cipők a Duna-parton" szoborkompozícióhoz. Itt 600 darab fehér színű virágot szórnak majd a folyóba - emlékezve azokra, akiket a nyilasok 1944-45-ben a jeges Dunába lőttek.

A rendezvényt közösen szervezi az Élet Menete Alapítvány, a Mazsihisz, a Miniszterelnöki- és a Főpolgármesteri Hivatal, a Páva utcai Holokauszt és Dokumentációs központ, illetve civil szervezetek. A felvonuláson köszöntőt mond - mások mellett - Demszky Gábor főpolgármester, Colette Avital, az Izraeli Parlament elnöke, Zoltai Gusztáv, a magyarországi zsidó hitközségek szövetségének elnöke, Erdő Péter esztergom-budapesti érsek, illetve elhangzik majd Kertész Imre Nobel Díjas író üzenete is.

Az Élet Menetét május elsején a Lengyelországban, az auschwiz-birkenaui táboroknál, május nyolcadikán pedig Izraelben, Jeruzsálemben rendezik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!