Kultúra

2008.11.17. 12:30

Két magyar film Kairóban

A kedden kezdődő kairói filmfesztivál versenyprogramjában indul Almási Tamás Márió, a varázsló című játékfilmje. Az arab világ egyetlen A-kategóriás nemzetközi mustrája bemutatja Till Attila Pánik című első rendezését is - tájékoztatott hétfőn a Magyar Filmunió. <br>

A Közel-Kelet legelső és máig egyetlen A-kategóriás nemzetközi filmfesztiválját 32. alkalommal rendezik meg Kairóban. A rangos mozgókép szemlére két magyar film kapott meghívást.

Mint arról már korábban beszámoltunk, Almási Tamás rendezése a fesztivál fődíjáért, az Arany Piramisért folyó versenybe kapott meghívást. A Márió, a varázsló című filmet a kairói operaházban láthatja először a külföldi közönség.

Az idén hatvanéves dokumentumfilmes, Almási Tamás csaknem harminc évvel legutóbbi nagyjátékfilmje, a Ballagás (1980) után rendezett újra játékfilmet. A Márió, a varázsló című alkotás a 39. Filmszemlén mutatkozott be a hazai közönség előtt, ahol az ötödik legnézettebb film volt.

A Márió, a varázsló egy átlagos magyar asszony sorsát dolgozza fel a rendszerváltás környékén. Egy magyar falucskában csoda történik: megérkezik a faluba Márió (Franco Nero), az elegáns olasz cipőgyáros. Munkát és jólétet ígér az ottani asszonyoknak. A falu felbolydul. Vera (Nyakó Júlia) sem tudja kivonni magát a sármos olasz hatása alól, és menthetetlenül beleszeret a férfiba.

Till Attila Pánik című filmjét is először láthatja a külföldi közönség a kairói filmfesztiválon. A Gubik Ági, Schell Judit, Bánsági Ildikó, Egri Márta főszereplésével készült mozifilm a legutóbbi magyar filmszemlén elnyerte a közönségdíjat, a főszereplő Gubik Ági pedig megkapta a legjobb színészi alakításért járó elismerést.

A Kairói Nemzetközi Filmfesztivál - amelynek tiszteletbeli elnöke Omar Sherif -, az arab világ egyetlen A-kategóriás nemzetközi filmfesztiválja, amelyet 1976 óta évente rendeznek meg. Legutóbb 2006-ban nyert magyar film Kairóban, akkor a legjobb forgatókönyv díját Elek Judit kapta A hét nyolcadik napja megírásáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!