Kultúra

2011.04.17. 23:25

Könyvfesztivál - Ismét a Megvető lett az Év kiadója

Idén is a Magvető Kiadó kapta meg a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) Év kiadója díját, amelyet vasárnap, a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál zárónapján adtak át.

Idén tizenegyedik alkalommal adták át az MKKE szakmai díjait, az egyesülés tagjai ezúttal is titkos szavazással határoztak a legjobbakról.

Az Év kiadója díjat Morcsányi Géza, a Magvető Kiadó igazgatója vett át Barna Imrétől, az MKKE elnökétől, valamint Zentai Péter Lászlótól, az egyesülés igazgatójától. A második helyezett a Kossuth kiadó lett, a harmadik pedig a Kalligram Könyv- és Lapkiadó. (Tavaly is a Magvető nyert a megosztott második Európa Kiadó és Kalligram, valamint a General Press előtt.)

Az Év könyvesboltja elismeréseket idén másodszor adták át. A legjobb fővárosi boltnak a Párizsi Nagyáruházban működő Alexandra könyvesház bizonyult, a második az Írók boltja lett, a harmadik pedig a budai Rózsakert bevásárlóközpont Líra könyvesháza. Az Év vidéki könyvesboltja - akárcsak tavaly - a váci Líra könyvesház lett, megelőzve a szegedi Líra Fókusz könyvesházat és az esztergomi Babits Mihály könyvesboltot.

Szintén vasárnap a könyvfesztiválon adták át a Budai-díjakat, amelyeket az oktatást, nevelést leginkább segítő könyvért, illetve hangzóanyagért évente ítél oda a II. kerületi önkormányzat. Idén már kilencedik alkalommal volt díjkiosztó; a Budai-díjjal pénzjutalom nem jár, a díjazottak Szalay Pál II. kerületi képzőművész szobrait vehették át.

"Az elmúlt évek statisztikai adatai azt bizonyítják, hogy egyre kevesebbszer veszünk könyvet a kezünkbe. Szomorú, de míg a hatvanas évek közepén a felnőttek hatvan százaléka azt mondta, évente legalább egy könyvet elolvasott, ma ugyanennyien vallották be, hogy egyet sem. 2000 és 2005 között a felnőtt lakosság 8 százaléka szokott le az olvasásról. Ezek rémisztő adatok, ugyanakkor a gyermekkönyvek, a bestseller-irodalom és az e-könyvek tekintetében nőtt az érdeklődés" - emelte ki Ötvös Zoltán, a II. kerületi önkormányzat vezető tanácsosa, aki Láng Zsolt polgármester nevében szólt.

A hagyományos, nyomtatott könyvek közül Őri Vilma Magyar értelmező szótár diákoknak című műve (Tinta Könyvkiadó) kapott Budai-díjat. A hangzó médiumok közül a Kossuth kiadócsoport Irodalmi fülbevaló sorozat Örkény István meselevelek című darabja Mácsai Pál tolmácsolásában lett Budai-díjas.

Mint Ferge Anna, a Móricz Zsigmond Gimnázium három tanárából álló zsűri elnöke kiemelte, a diákoknak szóló szótár jelentősége azért nagy, mert a mai gyerekek alapvető szavak jelentését nem ismerik; példaként a patyolat, a szöszmötöl és az eliramlik szót említette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!