Kultúra

2008.12.22. 08:05

Magyar filmsikerek 2008-ban

Összesen csaknem 1100 alkalommal vetítettek magyar filmet a világ 70 országában 2008-ben. A különböző nemzetközi filmfesztiválokon 137 díjat és elismerést kaptak hazai alkotások.

A Magyar Filmunió ügyvezető igazgatója, Vezér Éva hangsúlyozta: 2008 fontos hazai filmes eredménye, hogy Tarr Béla A londoni férfi című filmje után, ebben az évben is indult magyar alkotás - Mundruczó Kornél Deltája - a Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában.

A Magyar Filmunió minden évben arra törekedik, hogy minél több magyar alkotás jusson ki a 12 legfontosabb, ún. A-kategóriás filmfesztiválra, mondta el az ügyvezető. 2008 legmarkánsabb hazai filmes bemutatkozása a Cannes-i Filmfesztiválon volt, összegezte Vezér Éva. A "fesztiválok fesztiváljának" egyik rangos szakmai díját - a filmkritikusok elismerését, a FIPRESCI-díjat - Mundruczó Kornél Delta című filmje kapta meg, Fliegauf Benedek Womb című forgatókönyve pedig elnyerte a legjobb kelet-közép-európai forgatókönyvnek járó Krzysztof Kieslowski-díjat. A fesztivál rövidfilm versenyében is volt magyar induló, Erdélyi Dániel 411-Z című filmjét hívták meg a mezőnybe.

A legtöbb díjat ebben az évben is a tavalyi magyar filmszemle fődíjas alkotása, az Iszka utazása hozta el. Bollók Csaba alkotása összesen 36 fesztiválon indult és hat díjjal tért haza. Szintén jól szerepelt a nemzetközi porondon Gigor Attila első játékfilmje. A nyomozó 16 fesztiválon szerepelt és hat elismerést kapott. Nem csak a Delta, de A nyomozó is elnyerte a világ filmkritikusait tömörítő FIPRESCI díját. Gigor Attila alkotása a Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon kapta meg a rangos szakmai elismerést. Mundruczó Kornél Delta című filmje eddig 37 fesztiválról 4 díjat hozott el, fesztiválkörútja azonban folytatódik, hiszen egy-egy filmalkotás a tapasztaltok szerint másfél-két évig járja a világot.

A rövidfilmek közül Nemes Jeles László Türelem című alkotása kapta a legtöbb elismerést. Az egysnittes rövidfilm 43 fesztiválon indult és 19 elismerést kapott 2008-ban. Nemes Jeles László munkája versenyben volt az Európai Filmakadémia rövidfilm díjáért a 14 legjobb európai kisfilm között, emlékeztetett az ügyvezető.

A dokumentumfilmesek közül kiemelkedően jól szerepelt Szirmai Márton, akinek A süllyedő falu című 23 perces alkotása 16 nemzetközi fesztiválon indult és négy díjat kapott. Az animációs filmek közül a legtöbb - összesen 22 - elismerést az orosz filmrendező Alexei Alexeev KJFG No.5 című Magyarországon készült animációja hozta el 36 nemzetközi fesztiválról.

A 2008-as évben a magyar filmalkotók 137 nemzetközi díjat és elismerést kaptak összesen, amiből 22 fődíj volt - összegezte Vezér Éva. Nem mellékes, hogy a szakmai elismerések mellett 8 közönségdíjat is elhoztak a magyar filmesek, tette hozzá az ügyvezető.

Munkássága elismeréseként Szabó Istvánt életműdíjjal tüntették ki az ausztriai Badenben, majd a pozsonyi nemzetközi filmfesztiválon. Az Oscar-díjas magyar rendező nemrég vette át New Yorkban az Amerikai Magyar Alapítvány George Washington-díját. Júliusban San Francisco-ban Forgács Péter médiaművészt ismerték el életműdíjjal.

Bővebb információ a filmekről, fesztiválokról és díjakról a: www.filmunio.hu oldalon olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!