Kultúra

2009.10.15. 20:19

Magyarország legnagyobb cserkészkiállítása nyílik Gödöllőn

Budapestről Gödöllőre került a magyar cserkészet központja, miután az egykori fővárosi székház leromlott állapota miatt a páratlan gyűjteményt a gödöllői városi múzeum fogadta be. A cserkészrelikviákból október 20-án 11 órakor nyílik állandó kiállítás - közölte csütörtökön Gaálné Merva Mária múzeumigazgató.

MTI


Számos különleges tárgy vár bemutatásra a Gödöllőre átszállított gyűjteményből, közöttük Zita királyné zászlaja, melyet egy kőszegi cserkészcsapatnak ajándékozott 1925-ben, továbbá Baden-Powell eredeti levele, melyet Horthy Miklós kormányzónak írt az 1933-as gödöllői dzsembori után – mondta Gaálné Merva Mária. Megtekinthető majd az ugyanabban az évben a dzsemborin végzett kiváló munkáért 256 cserkésztisztnek átnyújtott úgynevezett Fehér szarvas érem is – tette hozzá a múzeumigazgató, hozzátéve, hogy mivel az éremmel egyedül a kőszegi városi múzeum rendelkezik, onnan „kérték kölcsön" a gödöllőiek. Az állandó tárlat további ritkaságai közül említést érdemelnek még Márton Lajosnak, a cserkészek festőjének rajzai, a cserkészéletre oly jellemző táborozás rekvizitumai, illetve mindazok a fontos tárgyak és dokumentumok, melyek 1910-től napjainkig hiteles képet festenek a mozgalomról.

Míg a tárgyi emlékeket a gödöllői múzeum fogadta be, addig a fővárosból átköltöztetett könyvtári, illetve levéltári anyag Gödöllő könyvtárában és információs központjában tanulmányozható - fűzte hozzá a múzeumvezető, aki szerint bár még nagy a „felfordulás" a múzeumban, remélhetőleg minden a helyére kerül a 20-i megnyitóig. Mint mondta, gondot okozott például Zita királyné zászlajának elhelyezése. Szerették volna, ha mindkét oldalát láthatja a közönség, végül – technikai okok miatt - mégis csupán az egyik „fél" csodálható meg . További gond, hogy amíg nem érkeznek meg a nyomdából a nagyméretű poszterek, addig bizonyos látványelemek elhelyezésével is várni kell, de a múzeum teljes csapata „ugrásra készen" áll, hogy például a cserkészet és a sport témakörét felölelő, beépített diaporáma elnyerje végső formáját, s fölé kerüljön az az eredeti, nagyon szép cserkészcsónak is, mely a levegőben lógva sok szép emléket idéz majd fel.

A múzeum igazgatója kiemelte: a kiállítás egyik leghangulatos eleme minden bizonnyal a külön dobogón „megelevenített" táborrészlet lesz. A megnyitóra legalább 100 érdeklődőt, közöttük több egyházi méltóságot, valamint régi cserkészeket várnak - közölte Gaálné Merva Mária. A program részeként azt a tárogatót szólaltatja meg Rónai Lajos népzenész, mellyel az 1933. évi gödöllői dzsemborit nyitotta meg Márai György. Az október 20-i rendezvény alkalmából Bokody József cserkésztörténeti kutató gödöllői cserkészösvényt hirdet meg, melynek keretében végigjárhatók a cserkészet nevezetes gödöllői helyszínei – közölte a múzeumigazgató.

Az angol Robert Baden- Powell által életre hívott cserkészmozgalom hazánkban 1910-ben kezdett elterjedni, míg a szövetség 1912-ben alakult. Az ifjúság valláserkölcsi neveléséhez és a nemzetközi kapcsolatok szélesítéséhez is kiváló eszköznek bizonyuló mozgalom a két világháború között élte fénykorát. Olyan ismert személyiségek kapcsolódtak hozzá, mint gróf Teleki Pál, vagy Sík Sándor. Bár a II. világháború után a kommunista párt az úttörőmozgalommal váltotta fel a cserkészetet, a legkitartóbbak máig megőrizték annak értékeit és tanításait. A rendszerváltozáskor újjáéledt mozgalommal az utóbbi években mintegy 50 ezer fiatal került kapcsolatba, az aktív tagok száma jelenleg 8 ezer. A magyar cserkészet két legkiemelkedőbb rendezvényét, az 1933-as fiú-, illetve az 1939-es leánycserkész világtalálkozót Gödöllőn tartották, már csak ezért is Gödöllőn lesz legméltóbb helye az ország legnagyobb cserkészkiállításának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!