Páratlan alkotások

2020.01.26. 15:42

Picasso papír alapú munkáiból nyílt kiállítás Londonban

A művész több mint 300 alkotását láthatja a közönség a Királyi Művészeti Akadémia termeiben.

Visitors enter the Pablo Picasso's exhibition, the 'Transfiguration', in the Hungarian National Gallery on April 20, 2016 in Budapest. Over a hundred paintings, drawings, sculptures and other artworks present every period of Picasso's career, the constant transfigurations in his portrayal of the human figure. The exhibition will be open for publc on April 22. / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Attila Kisbenedek

Pablo Picasso (1881-1973) papír alapú munkáiból nyílt nagyszabású kiállítás a hétvégén a londoni Királyi Művészeti Akadémia (RA) termeiben.

A múzeumban a művész több mint 300 alkotását láthatja a közönség a Picasso and Paper (Picasso és papír) című kiállításon.

Picasso számára a papír egyaránt volt eszköz ötleteinek feltárására és korlátlan lehetőségekkel bíró anyag. Mindennel kísérletezett az újságpapírtól a szalvétán át a tapétáig.

Évtizedeket töltött nyomtatási technikák vizsgálatával, ritka és antik papírok beszerzésével Japánból s közben szenvedélyesen használt fel alkotásaihoz minden fecnit, ami a kezébe került idézte fel a Királyi Művészeti Akadémia honlapja.

A kifejező vázlatoktól, a hatalmas Femmes a leur toilette című kollázsig, Picasso fáradhatatlanul használja a papírt alkotásaihoz.

A kiállítás kronológiai sorrendben haladva mutatja be a mester papírral készült munkáit.

A tárlaton archív felvételek illusztrálják az alkotás folyamatát, a dokumentumfilmek felidézik a tanulmányokon keresztül több műve, köztük a Guernica vagy az Avignoni kisasszonyok születését.

A kiállításon bemutatott levelek, illusztrált versek és fényképek szintén bepillantást nyújtanak a művész életébe.

Az április 13-ig látogatható tárlatot a Királyi Művészeti Akadémia a clevelandi Művészeti Múzeummal és a párizsi Picasso Múzeummal együttműködve szervezte meg.

Borítókép: Pablo Picasso (1881-1973) spanyol képzőművész, író, a párizsi iskola kiemelkedő képviselője, a 20. századi avantgárd egyik legjelentősebb festője

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!