Kultúra

2008.03.04. 15:16

Programok az Operaház és a Hagyományok Háza szervezésében

Közösen szervez előadásokat április végétől június közepéig, négy hétvégén át az Operaház és a Magyar Állami Népi Együttesnek is otthont adó Hagyományok Háza. Péntekenként egy-egy balett- vagy operaelőadást, szombatonként pedig egy tradicionális táncelőadást láthatnak az érdeklődők.

Az Operaház szervezésében a Szentivánéji álom, a Rómeó és Júlia, a Makrancos Kata és Puccini Toscája kerül műsorra, ezek utóbbit kivéve Seregi László koreográfiái. Az Állami Népi Együttes Sebő Ferenc Pannon freskójával és Kelemen László Örök Kalotaszegével készül. Az előadások az Operaházban, illetve a Hagyományok Házában lesznek.

A szakmai együttműködés célja, hogy a hazai kulturális élet egészen különböző, de a külföldiek és a magyar közönség számára is vonzó részét összekapcsolja annak érdekében, hogy a Nemzeti Balett repertoárjának legjobbjai, illetve a magyar nyelvterület népzenéjét és néptáncait feldolgozó előadások a lehető legszélesebb rétegekhez eljussanak - közölte Vass Lajos, az Operaház főigazgatója.

Ez az együttműködés a résztvevők szerint nagyon sok további lehetőséget rejt magában, hisz a XX. századi magyar zeneszerzők legnagyobbjai (Bartók béla, Kodály Zoltán és Lajtha László) előszeretettel használták fel a hagyományos folklórkincset színpadra készült műveikben.

Lajtha László hagyatékáról Solymosi Tari Emőke írt könyvet, amelyet kedden mutatott be a sajtónak. A "...magam titkos szobája" címet viselő munka a zeneszerző egyedi nyelvezetét és nemzetközi elismertségét emeli ki. Lajtha három balettet és egy operát írt, "A kék kalap" címmel. 1955-ben a francia Zeneakadémia tagja közé választották, A kék kalapot azonban a mai napig nem mutatták be az Operaházban.

A keddi sajtótájékoztatón bejelentették azt is, hogy a Tavaszi Fesztivál keretében mutatják be először Puccini: Edgar című operáját. A premier március 18-án lesz az Állami Operaházban, Éry-[namelink name="Kovács András"] rendezésében. A főszerepet Fekete Attila, a két legfontosabb női szerepet Herczenik Anna és Mester Viktória játsszák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!