Kultúra

2008.05.11. 17:06

Pünkösd ereje - egy istállóból indult világmozgalom

A világ összes kontinensén a kereszténység nagymértékű előretörése tapasztalható – kivéve Európában. A második reformációként emlegetett pünkösdi-karizmatikus mozgalomnak több százmillió híve van világszerte. <a href="https://www.delmagyar.hu/vilagvevo/punkosd_ereje_-_egy_istallobol_indult_vilagmozgalom/2056840/"><img src="https://www.delmagyar.hu/ftp/img/audio_icon.gif" border="0" align="absmiddle"> <b>VIDEÓVAL</b></a>

Kunstár Csaba

A pünkösdi-karizmatikus mozgalom napjaink legdinamikusabban növekvő keresztény mozgalma, megújulási irányzata. Egyik fontos célkitűzése a pünkösdkor született bibliai egyház helyreállítása. A pünkösdi-karizmatikus mozgalom a Biblia mellett nagy hangsúlyt helyez a Szent Lélekkel kapcsolatos megtapasztalásokra, csodákra és gyógyulásokra. (bővebben: http://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%BCnk%C3%B6sdizmus)

Pünkösd ereje - egy istállóból indult világmozgalom.
Pünkösd ereje - egy istállóból indult világmozgalom.

A legintenzívebben Latin-Amerikában növekszik, ahol egyes országokban a lakosság 30-35 százaléka karizmatikus kereszténynek vallja magát. Kínában a hatalom betilt minden olyan közösséget, amelyet nem a kommunista párt irányít. Ennek ellenére – illegalitásban - milliók csatlakoznak karizmatikus közösségekhez. Akárcsak az őskeresztények, éjszakánként erdőkben és mocsarakban tartják meg istentiszteleteiket. Dél-Koreában, ahol 1900-ban még alig néhány keresztény volt, jelenleg csak a karizmatikus keresztények száma 12-13 millióra tehető.


A Hillsong United együttes hatására
a tinik elkezdték a Bibliát forgatni.


Afrikában több tízmillió embert ér el az evangéliummal egy német származású misszionárius, Reinhard Bonnke, akinek istentiszteletein rendszeresek a gyógyulások. Az alábbi felvételen Bonnke prédikálására 1,5 millió ember gyűlt össze.

Az amerikai Newsweek és Time magazin George W. Bush elnök második győzelme óta rendszeresen cikkezik az amerikai karizmatikus hívőkről, ugyanis csak az ő szavazataikkal nyerhetett a republikánus elnök. Nem csoda, hogy néhány héttel ezelőtt Bill Clinton és lánya, Chelsea két nappal a texasi választást megelőzően villámlátogatást tett Amerika legnagyobb gyülekezeteként számon tartott houstoni Lakewood Church-ben.


Reinhard Bonke 1,5 millió ember
előtt prédikál Afrikában.


A pünkösdi-karizmatikus mozgalom a 20.század elején a Los Angeles-i Azusa utcából, egy egykori istállóból indult el. William J. Seymourt, fekete lelkész gyülekezetében tömegek tapasztalták meg a Szent Lélek érintését. A II. világháborút megelőzően a pünkösdi közösségeket elsősorban szegények látogatták.

William Branham, Oral Roberts és Kathryn Kuhlman pünkösdi prédikátorok 1947 és 1958 között olyan jelentős munkát végeztek, hogy a pünkösdi mozgalom áttört bizonyos felekezeti, szociális és gazdasági határokat. Innentől kezdve számítják a karizmatikus mozgalom kezdetét. Ma nincs olyan keresztény felekezet, ahol ne lennének jelen a karizmatikus hívek. Sőt, az elmúlt évtizedekben a zsidóság körében is létrejöttek keresztény, úgynevezett messianisztikus zsidó közösségek.


A kilencvenes évek gospeljének egyik
legendás alakja, Ron Kenoly.


A Bibliából

„És mikor a pünkösd napja eljött, mindnyájan egyakarattal együtt valának. És lőn nagy hirtelenséggel az égből mintegy sebesen zúgó szélnek zendülése, és eltelé az egész házat, a hol ülnek vala. És megjelentek előttük kettős tüzes nyelvek és üle mindenikre azok közül. És megtelének mindnyájan Szent Lélekkel, és kezdének szólni más nyelveken, a mint a Lélek adta nékik szólniok." (Apostolok cselekedetei 2/1-4.)

Pünkösd 2012 hagyományok, program

Címkék#pünkösd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!