Kultúra

2009.11.25. 18:17

Tolna megyei magángyűjtôk kiállítása

Magyar klasszikus és kortárs festményeket, köztük Munkácsy, Benczúr, Gulácsy és Szőnyi képeit tárja a közönség elé szombaton nyíló kiállításán a szekszárdi Művészetek Háza, amely most először mutat be Tolna megyei magángyűjtők tulajdonában lévő alkotásokat.

MTI

A január 10-ig látható Remekművek, magángyűjtemények című tárlat a 19. századtól napjainkig 47 alkotó, mások mellett Barabás Miklós, Székely Bertalan, Csók István, Rippl-Rónai József, a kortárs művészek közül többek között Hencze Tamás és Mauer Dóra műveit vonultatja fel. A kiállítás része Mednyánszky László Virágzás című festménye, Benczúr Gyula és Munkácsy Mihály egy-egy női portréja, valamint Gulácsy Lajos Udvari Bolond című alkotása.

Az eseményt ismertető szerdai sajtótájékoztatón Baky Péter, a szekszárdi Művészetek Háza vezetője a kiállítást vegyes anyagként jellemezte, hozzátette ugyanakkor, hogy az alkotások művészeti értéke rendkívül magas, így "nem üti egymást a virágcsendélet és a neoavantgárd alkotás".

Vékony Péter, a kiállítást támogató Art-Cash Kft. ügyvezetője a mintegy félszáz festmény közül kiemelte Szőnyi István 1919 és 1924 között készült Nyár című művét, amely a Magyar Nemzeti Galéria 2001-es Szőnyi-kiállításának gyöngyszeme lett volna, akkor azonban még nem volt információ a műről. Szerepel a tárlaton egy ismeretlen, 17. századi spanyol festő Tanító angyal című képe is, amelynek hátulján II. Ferdinánd gyűjteményi pecsétje látható.

A kiállított művek összértéke meghaladja a 200 millió forintot. A szervezők mintegy húsz gyűjtőt kerestek meg, akiknek a fele ajánlotta fel bemutatásra a birtokában lévő művet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!