Kultúra

2008.12.31. 10:30

Továbbra is megéri Magyarországon filmet forgatni

Kiemelkedően jó év lehet 2009 a magyarországi filmgyártás számára - írja a Napi Gazdaság. Az amerikai stúdiók érdeklődése, a tervbe vett filmek száma és az adókedvezmény formájában nyújtott támogatás - egyebek mellett ezek adnak okot a bizakodásra.

Idén január és július vége között alig akadt érdeklődő a szakmában, mert Magyarországnak nem volt az Európai Bizottság által elfogadott filmtámogatási programja, mivel elhúzódtak az egyeztetések Brüsszellel. 20 milliárd forintra becsülhető az az összeg, amit idén filmgyártásra költöttek itthon, ez 8 milliárd forintos visszaesést jelent a 2007-es rekordévhez képest.

Taba Miklós, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Filmiroda igazgatója elmondta: a filmtörvény 2004-es hatályba lépése és az infrastruktúra kiépülése után kezdődött fellendülés a szakmában, de vonzó lehet a stúdiók számára a 20 százalékos adókedvezmény is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!