Felújították

2020.03.08. 09:06

Újra megnyílt a látogatók előtt a valaha épült legrégibb piramis

Hosszú évekig tartó felújítás után újra megnyílt a látogatók előtt csütörtökön Dzsószer fáraó lépcsős piramisa, a szakkarai nekropolisz leglátványosabb építménye, a valaha épült legrégibb piramis.

Forrás: Pixabay

A 60 méter magas, 4700 éves kőépítmény restaurálására 104 millió egyiptomi fontot (2 milliárd forint) költöttek, a felújítás 2006-ban kezdődött, 2011 és 2013 között az egyiptomi forradalom miatt szünetelt.

Helyszűke miatt a ritka piramist naponta csak 45 látogató keresheti fel.

A piramis építtetője a III. dinasztia legjelentősebb uralkodója, Dzsószer fáraó volt, tervezője pedig a világ első ismert tudósa, a polihisztor Imhotep, akit zsenialitásáért később istenként tiszteltek Egyiptomban. Imhotepet egyesek a világ első építészeként tartják számon.

A felújítás célja az összeomlás előtt álló piramis megmentése volt.

A négy külső homlokzat restaurálásán kívül helyreállítási munkálatokat végeztek a piramis belsejében is, így renoválták a sírkamrához vezető folyosókat, a 28 méter mély és 7 méter széles sírkamrát és a fáraó szarkofágját is.

A 14 évig tartó renoválás során viták támadtak a munka minőségéről,

végül a műemlékvédelmi minisztérium elismerte, hogy egy porréteg eltakarítása szükségtelen rongálást okozott a piramisban, hátrányosan hatott ki a statikára, és az építmény kulcselemeit tette ki az időjárás viszontagságainak.

Borítókép: az egyiptomi Dzsószer-piramis

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!