Kultúra

2010.08.27. 23:00

Vasárnap nyílik a XIII. Zsidó Nyári Fesztivál

A Zsidó Nyári Fesztivál szimbolikus évfordulóhoz érkezik: idén 13 éves, ezért a zsidó hagyományokhoz illően a fővárosi Dohány utcai zsinagógában a szimbolikus bar micvóval kezdik vasárnap este a kulturális eseménysorozatot.

A fesztivál első rendezvényén a Judrom Klezmer Gipsy Band, Shai Abramson, Sándor György és Fekete László működik közre, vendégük lesz Balogh Ferenc, a HIT Gyülekezet kántora. A hivatalos megnyitóra egyébként vasárnap délelőtt kerül sor a Gozsdu-udvarban, a programok pedig szeptember 6-ig tartanak.

Idén a hagyományos műsorok mellett újdonsággal is szolgálnak: életmű-sorozatot rendeznek, amelynek első főszereplőjéül Dés László zeneszerző-szaxofonművészt kérték fel. A zenész ezzel kapcsolatban a fesztivál beharangozásakor elmondta: megtiszteltetésnek tartja, hogy ő lehet az első.

"Előbb zenéltem és csak később kezdtem komponálni, igaz, ennek is már 31 éve. E három évtized terméséből szerényen ugyan, de van mit válogatni. A fesztivál során hat alkalommal lépek pódiumra, négyszer az Uránia Nemzeti Filmszínházban és kétszer a Dohány utcai zsinagógában. Minden alkalommal úgy hangzanak el a darabjaim, ahogy még soha, új, más felállásokban játszunk" - fejtette ki korábban Dés László.

Koncertjeire kiváló társakat kért fel: mások mellett Barcza Horváth Józsefet, Snétberger Ferencet, Dés Andrást, Szőke Nikolettát, Szalóki Ágit, Esterházy Pétert, Závada Pált. A külföldi vendégek közül kiemelkedik Matisyahu Miller, a haszid reggae "királya", aki szeptember 5-én a Syma csarnokban lép fel.

Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország... - ez a hétfői koncert címadó dala, eredetileg a Hamburgi menyasszony című operett betétje, a két világháború között nagy sikerű sláger volt. A Száztagú Cigányzenekar rendhagyó estjén a Dohány utcai zsinagógában zsidó zeneszerzők örökzöld dalai, operettjei és filmzenéi Polyák Lilla és Homonnay Zsolt előadásában hangzanak fel.

Kedden ugyanitt a Párhuzamos életrajzok című esten Falusi Mariann és Kálmán Péter tolmácsolásában George Gershwin és Leonard Bernstein művei hangzanak fel. Közreműködik a Honvéd Férfikar, a Sárik Péter Trió, valamint Szirtes Edina Mókus (hegedű), Boros Zoltán (brácsa) és Kertész Endre (cselló).

A kamarazene hangsúlyosan jelenik meg a fesztiválon, amelynek szignálja idén is a "Szól a kakas már..." kezdetű népdal első strófája. A kamaraestek színhelye a Rumbach Sebestyén utcai történelmi zsinagóga, itt most vasárnap Korcsolán Orsolya hegedűművész ad műsort Héber capriccio címmel. A neves svájci szoprán, Barbara Fuchs szeptember 1-jén ad dalestet, zongorán kíséri Polgár Judit, aki eddig csak édesapjával, a világhírű basszussal, Polgár Lászlóval lépett pódiumra.

Csütörtökön kamarakoncert hangzik el André Hajdú műveiből, az izraeli Tafillalt Ensemble a Lebegő torony című ciklusból játszik. Szeptember 5-én az operarajongóknak szól a Papageno és a többiek... című program, amelyben Fodor Beatrix, Hábetler András, Szvétek László és Wiedemann Bernadett énekel.

A Gozsdu udvarban már tart a könyvvásár, amelyre megjelent a Múlt és Jövő című folyóirat legújabb száma.

Tavaly 120 ezren látogatták a Zsidó Nyári Fesztivál eseményeit és idén sem számítanak kevesebb érdeklődőre a szervezők, akik azt tapasztalják, hogy például a tengerentúlról ideutazók a fesztivál idejéhez igazítják budapesti tartózkodásukat.

Címkék#zsidó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!