Kultúra

2008.12.01. 15:23

Világszenzáció: középkori freskót tártak fel magyar régészek

Major Balázs régész, történész, arabista vezetésével a Szíriai-Magyar Régészeti Misszió (SHAM) tagjai egy eddig teljesen ismeretlen középkori freskóra bukkantak a Szentföld legnagyobb keresztes várában.

A magyar régészek a szíriai Margatban egy pokol-jelenetet ábrázoló nagyméretű falfestményt tártak fel, amit nem túlzás világszenzációnak nevezni - tájékoztatott Major Balázs, a Szíriai-Magyar Régészeti Misszió vezetője, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója.

A Szíriai Magyar Régészeti Misszió csaknem tíz éves múltra tekint vissza, mondta el Major Balázs. A magyar kutatók munkája az elmúlt években a középkori és késő-antik lelőhelyek felderítése volt. Két évvel ezelőtt a szíriai kormány kérte fel a magyar régész csapatot a Szentföld legnagyobb keresztes várának feltárására, tette hozzá a kutató. Ez azért is nagy szakmai elismerés, mivel a margati vár koncessziójára neves nyugat-európai régészek jelentkeztek, míg a magyarok anélkül nyerték el a lehetőséget, hogy pályáztak volna rá, hangsúlyozta Major Balázs.

A komplex kutatási munka, egy csaknem hat hektáros területnek a feltérképezése. Ennek részeként a magyar kutatók már feltárták a 13. századi vár egyik nagytermét, a hatalmas sütőkemencés konyhát és a vízöblítéses latrinát.

Kérdésünkre válaszolva, hogy hogyan bukkantak rá a kápolna freskójára, Major Balázs elmondta: minden esetben a korábbi vakolatrétegeket kell megtalálni a későbbi korok festései alatt. Ez esetben is ez történt, és a kápolna hajójában egy hatalmas, eddig teljesen ismeretlen freskó-ciklusra bukkantak, tette hozzá.

A kutatók meglepődtek, hogy a falfestmény meglehetősen jó állapotban van, közölte Major Balázs. További kérdésünkre, hogy mit ábrázol a freskó, a régész elmondta: a pokol-jelenet felső sávjában egy erdő látható - a fákon akasztott bűnösökkel, a középső rész egy hatalmas kereket ábrázol - amin felszúrt embereket látni, alul pedig egy karóba húzott lovag alakja vehető ki.

A margati vár régészeti kutatása több generációnak is adhat elegendő munkát, mondta el érdeklődésünkre a régész. Az azonban nem annyira távoli jövő, hogy a pokol-jelenetet ábrázoló freskóval szemközti falon a kutatók szó szerint feltárják a mennyországot. Az északi falon ugyanis egy mennyország-jelenetet ábrázoló freskó található.

Ahhoz azonban, hogy ezt a feltáró munkát a magyar csapat tudja tovább végezni, támogatásra lenne szükségük, közölte a misszió vezetője. 2006-ban kölcsönből kezdték el a munkát, és jelenleg is gondot jelent a szükséges anyagi háttér előteremtése, tette hozzá. Kérdésünkre, hogy mekkora összegből tudnák folytatni a régészeti kutatást, Major Balázs elmondta: mindent beleszámítva, 15 millió forint fedezné a költségeiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!