Makó és környéke

2009.03.17. 18:55

15 éves a makói videoműhely

Makó - Tizenöt esztendős a nemzetközi hírű, számtalan rangos szakmai díjjal kitüntetett, tehetséggondozásban élen járó Makói Video- és Művészeti Műhely. Az évfordulót novemberig tartó vetítésekkel, kiállításokkal és filmes táborral fűszerezett programsorozattal köszöntik a Maros-parti városban.

Szabó Imre

Novemberig tartó programsorozattal ünnepli 15. születésnapját a Makói Video- és Művészeti Műhely. Vezetője, a független filmesként ismert [namelink name="Czibolya Kálmán"] a helyi televízió indulásakor gondolt a tehetséggondozó műhely megalapítására abból a megfontolásból, hogy szükség lesz az utánpótlás kinevelésére. Mentora, a Berlinben élő művész, Lux Antal révén azonban a műhely hamar széles nemzetközi ismertségre, kapcsolatokra tett szert, legtehetségesebb alkotói pedig nemcsak a hazai, de a külföldi fesztiválokon is sikerrel szerepeltek. Ezek közül a legfontosabb talán a berlini médiafesztivál, ahonnan három Arany Csapót is hazahoztak az évek során a makóiak, de jó szívvel emlékeznek a hannoveri Up and Comingra vagy a londoni Pandaemoniumra. Itt egyben Magyarország nagykövetei is voltak, másik nemzetközi szinten is jegyzett műhely ugyanis egyelőre nincs hazánkban. A fesztiválmeghívások egyébként nem csak sikereket hoztak (ezekről lapunk is rendszeresen beszámolt), de abban is segítettek, hogy a fiatalok személyes élményeket szerezzenek a világról, ami további inspirációt jelentett a munkához.

A videoműhely tagjai instrukciók alapján dolgoznak. Fotó: DM/DV

A videoműhely tagjai instrukciók alapján dolgoznak.
Fotó: DM/DV

A műhely indulásakor természetesen senki sem rendelkezett otthon az operatőri, vágói munka gyakorlásához szükséges technikával. Ma már más a helyzet, a berendezések ára elérhető, ráadásul a legügyesebb műhelyesek fesztiváldíjaikkal meg is kereshetik a rávalót. Jelenleg 12-16 tagja van a csapatnak, amely kéthavonta találkozik, ám a megbeszéltek és az instrukciók alapján többnyire önállóan dolgoznak a csoport tagjai. A végén együtt értékelik ki az elkészült munkákat, majd választják ki azokat, amelyeket érdemes a nemzetközi mezőnyben megméretni. – A műhely a technikai tudás elsajátításán túl mindenekelőtt a látás művészetével és nyitottsággal vértezi fel hallgatóit – mondta Czibolya Kálmán. Működését kisebb részben támogatók adományaiból, de egyre inkább alapítványok pályázatai révén fedezik. Mivel néhány éve már maguk is rendszeresen rendeznek nemzetközi filmes tábort, egy-egy esztendőben 2-3 milliós a költségvetésük.

Mesterek és tanítványaik

A makói filmes fiatalokkal vendégoktatóként az elmúlt másfél évtizedben olyan neves filmes szakemberek is foglalkoztak, mint például Sára Sándor, Koltai Lajos, Zsigmond Vilmos, Kovács Gyula vagy az azóta már elhunyt Gaál István.

A műhelyesek legtöbbje végül más hivatást választ magának, és a műfajra nyitott felnőtté válik, de voltak néhányan, akik azóta megkapaszkodtak a hazai televíziózás fősodrában. Balázs István Balázs a Duna Televízió produkcióiban vesz részt, Széll Gábor a Magyar Televízióban dolgozik vágóként, Vígh Róbert pedig
a TV2 vágója és rendezőasszisztense.

Címkék#film#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!