Makó és környéke

2008.07.21. 21:51

1800 román vendég igazolta, Makón a turizmusé a jövő

Makó - Több mint féltucatnyi turisztikai képzést hirdet a makói Tourinform a térségben élőknek – Makó fürdővárossá fejlődése néhány éven belül becslések szerint közel száz, idegenforgalommal kapcsolatos állást teremt.

Illyés Szabolcs

Jó úton jár Makó, ha a fürdőfejlesztéssel a turizmus irányába nyit, hiszen a munkanélküliségtől hazánkban leginkább sújtott kistérségben áttörést jelenthet ez az iparág. Mindezt számok igazolják. Pőcze Lászlóné fürdővezetőtől megtudtuk: csak vasárnap több mint 1800 román állampolgár vette igénybe az intézmény szolgáltatásait. A 3,5 milliárdos fürdőfejlesztéssel ez a lehetőség megsokszorozódhat – így a jelenleginél is több turisztikai szakemberre lesz szükség. A város erre is készül: a Tourinform az ágazat különböző szakterületeire hirdet tanfolyamokat.

– Egy alapítványi iskolával közösen hirdetjük meg a többek között utazási, marketing- és reklámügyintéző, idegenvezető és más, idegenforgalomhoz kapcsolódó, szakmát adó OKJ-s tanfolyamokat. Amennyiben egy képzésre 25 ember jelentkezik, azt megtarthatjuk itt, Makón, nem kell Szegedre utazni. A jelentkezőknek ez lehetőséget ad az elhelyezkedésre, hiszen előzetes becslések alapján akár száz, idegenforgalom által generált állást is hozhatnak Makónak a tervezett fejlesztések, de további lehetőségek rejlenek az egyre inkább feljövő falusi turizmusban is, erre a szakirányra már most több mint tízen jelentkeztek – sorolta Rozsnyai Éva.

Román rendszámú kocsi a makói fürdő előtt. Egyre több turista jön a keleti szomszédunktól. Fotó: Karnok Csaba

Román rendszámú kocsi a makói fürdő előtt. Egyre több turista jön a keleti szomszédunktól.
Fotó: Karnok Csaba

A makói Tourinform-iroda vezetője kiemelte: néhány képzést nyelvi tanfolyammal együtt ajánlanak, éppen most tárgyalnak arról, hogy a német és az angol mellett a román is szerepet kaphasson. A szakismeretet igazoló papírok egy, másfél vagy két év alatt szerezhetők meg – éppen, mire a tervezett beruházások elkészülnek. A fürdő vezetőjétől megtudtuk: már most is szükség van idegenforgalmi ismeretekkel rendelkező szakemberekre – a hetekben kezdte meg munkáját több, idegen nyelvet jól beszélő kolléga, akiknek a feladata a turisztikai lehetőségek kiaknázása és a vendégekkel való kapcsolattartás.

– Amit csak lehet, három nyelven írunk ki, és a kollégákat is úgy válogatjuk, hogy a vendégek bármilyen nyelven azonnal kaphassanak információt arról, amiről csak akarnak. Az egyik kolléga az interneten megszerezhető turisztikai információkat figyeli, amellett, hogy a közvetlen vendégkapcsolatot is ellátja, így kijelenthető, hogy a turizmus fejlődésével még több, idegenforgalmi ismerettel rendelkező szakemberre lesz szükség a fürdőben csakúgy, mint az ehhez kapcsolódó szolgáltatásokban – fogalmazott Pőcze Lászlóné.

Transzparensek már vannak, már csak a szakemberekre kell várni. Fotó: Karnok Csaba

Transzparensek már vannak, már csak a szakemberekre kell várni. Fotó: Karnok Csaba
– Mindenekelőtt a nyelvi ismereteket kamatoztathatom, szívesen válaszolunk a zömmel román nyelvet beszélő vendégek kérdéseire, bár ők többnyire az angolt vagy a németet is jól beszélik – tette hozzá a fürdő turisztikai ügyintézésével foglalkozó Bakos Helga.

A román vendégek igénylik

Nagyon nyitottak, kommunikatívak a román ajkú vendégek, és láthatóan örömmel veszik, ha a saját nyelvükön, vagy angolul szólunk hozzájuk, ezért akit lehet, megszólítunk, ajánljuk nekik a szolgáltatásokat – mondta lapunknak Perleczki Edina fürdőszolgáltató, aki idegenforgalmi marketing végzettséggel helyezkedett el ebben a szezonban a makói fürdőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!