Makó és környéke

2019.05.28. 19:02

2 millió a bárányhimlő ellen Makón

Szinte minden évben van a városban bárányhimlőjárvány - többek között ezzel indokolja a betegség elleni ingyenes védőoltás további biztosítását a makói képviselő-testület.

Munkatársunktól

Ez az oltás Magyarországon 1998 óta elérhető. A megyében most két városban, Hódmezővásárhelyen és Makón biztosítja a helyhatóság a térítésmentes vakcinát. Beadatása azért célszerű, mert a betegségnek a két hét biztos vakarózás mellett akár súlyos szövődményei is lehetnek: esetenként magas lázzal jár, kísérheti vírusos tüdő- vagy agyhártyagyulladás, és elfertőződhet a himlő sebe is.


Az önkormányzat először 2016-ban összesen 369 helyi, óvodáskorba lépő gyerek szüleinek ajánlotta fel a lehetőséget, hogy ingyenesen vakcinához juthassanak. A költségekre el is különítettek 6 millió forintot – a költségmentesség a családoknak egyenként 20 ezer forintos megtakarítást jelentett. Az akciót aztán 2017-ben és tavaly is megismételték kisebb keretösszeggel. Ugyanakkor, bár a lehetőséget házi gyermekorvosok és önkormányzati képviselők is népszerűsítették személyesen, az érintett korosztályhoz tartozó gyerekek harmada részesült csak védőoltásban tavaly és tavalyelőtt is. Idén 2 milliót irányoznak elő erre a célra.


A képviselő-testület szerdai ülésén ezen kívül megtárgyalja az önkormányzati cégek múlt évi tevékenyégéről szóló beszámolóit, értékeli a gyermekvédelmi és gyermekjóléti tevékenységet, illetve dönt a földhaszonbérek mértékéről is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!