Makó és környéke

2007.01.30. 15:19

A makói kórházzal elégedettek

A Csongrád megyei városi kórházak között első, az országos rangsorban a negyvenkettedik lett egy internetes szavazáson a makói kórház. Baráth Lajos főigazgató örül a sikernek – azt mondja, az intézmény saját, kérdőíves felmérései is zömmel a betegek pozitív véleményéről tanúskodnak.

Szabó Imre

Az internetes szavazók és a kérdőívet kitöltő páciensek zöme elégedett az intézménnyel. Fotó: Frank YvetteEgy internetes szavazás szerint saját kategóriájában a makói lett az év kórháza Csongrád megyében: igaz, három klinikai intézmény megelőzi, a városi kórházak azonban mind mögé kerültek a listán. Előkelő a régiós helyezés is: csak a kecskeméti és az orosházi városi kórházat sorolták a klikkelők a makói elé. Az országos voksoláson egyébként – mint korábban már beszámoltunk róla – a pécsi klinika nyert, a makói kórház a negyvenkettedik helyen végzett. A szavazást a Házipatika nevű egészségügyi portál írta ki, idén már nem először. A rangsor úgy állt össze, hogy az érdeklődők külön-külön szavazhattak az orvosszakmai ellátásról, az ápolás és a szakszemélyzet munkájáról, az infrastruktúráról, az ellátásról, sőt még a környezetről és a tisztaságról is – ezeket összesítették.

A tavalyi győztest is megelőzték

Az Év kórháza szavazásra összesen 97 ezer voks érkezett. A Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház most olyan kórházaknál kapott több szavazatot, mint például a budapesti MÁV-kórház, a Belügyminisztérium Központi Kórháza, vagy a tavalyi győztes, a Zala Megyei Kórház. Elgondolkoztató, hogy a makói intézmény úgy érte el előkelő helyezését, hogy a Maros-parti városban nyilván jóval kevesebb embernek van internet-hozzáférése, mint Budapesten vagy a megyeszékhelyeken.

Noha a végeredmény természetesen nem egyenértékű egy reprezentatív közvélemény-kutatással, a makói főigazgató, Baráth Lajos szerint azért valamit mégiscsak jelez a betegek elégedettségéről. Az intézményvezető lapunknak elmondta: ezt hét éve maga az intézmény is vizsgálja kérdőíves módszerrel és ezek a visszajelzések is jobbára pozitívak.

Tavaly a páciensek közel 35 százaléka töltötte ki a kérdőívet. Az intézmény erényei között a legtöbben a családias jelleget, a nővérek és orvosok figyelmességét említik, a kórházat jellemző jelzők közül pedig az emberséges a leggyakoribb. Figyelemre méltó, hogy a távozó betegek 95 százaléka úgy nyilatkozik: rokonainak, ismerőseinek is ajánlaná az intézményt.

Baráth Lajos megjegyezte: a makóihoz hasonló kis kórházak előnye csakugyan az, hogy itt nem „ipari" a gyógyító munka, a beteg és az orvos kapcsolata személyesebb. Ez egyben a helyi intézmények létjogosultságát igazoló egyik indok is az elérhetőség mellett – ugyanakkor épp ezek a kórházak a most zajló egészségügyi átalakítás vesztesei.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!