Makó és környéke

2007.01.15. 15:19

A makói Tari János nemzetközi díjai

A neves makói születésű filmrendező, Tari János két filmje is nemzetközi elismerésben részesült a közelmúltban – mindkettő kötődik a szülőföldhöz. Február 2-án, a filmszemle versenyprogramjában, majd 5-én a Duna Televízióban is vetítik Hinták és hintások című alkotását.

Tari János. Fotó: DVAz ismert makói filmrendező, Tari János legfrissebb alkotása, a körhintások életét bemutató dokumentumfilm rangos nemzetközi elismerést szerzett nemrégiben Párizsban. Az alkotást, amelyben többek között az egyik maroslelei mutatványos család is megjelenik, a nemzetközi múzeumi audiovizuális fesztivál, a Faimp 2006 zsűrije decemberi ülésén a legjobb öt film közé választotta. Amint az a döntés indoklásban is megjelenik, a magyar versenyfilm eredeti archív felvételek felhasználásával történelmi és európai kontextusba helyezi a magyar körhinták kialakulását. Mindemellett olyan szakmai alkotás, amely televíziós bemutatásra is alkalmas.

A mostani siker előrevetítheti a film hazai megítélését is, amire hamarosan sor kerül: a Hinták és hintások című alkotás szerepel a 38. Magyar Filmszemle versenyprogramjában. Ennek keretében február 2-án mutatják be a Mammut moziban, illetve február 5-én a Duna Televízió is műsorára tűzi. A több évig készült akotás másik makói vonatkozása, hogy a film egyik operatőre a városszerte ismert tévés, Szentpéteri István.

Tari János egy korábbi munkájának elismeréséről is a napokban kapott hírt: a Petőfi Irodalmi Múzeum alkotógárdájának tagjaként részese volt a József Attila születésének 100. évfordulója alkalmából készített multimédiás kiállítás létrehozásában. Az Eszmélet című, négynyelvű, interaktív tárlat – amely az elmúlt másfél évben Magyarország tizennégy városában és hét európai nagyvárosban volt látható – a múzeumok közötti nemzetközi audiovizuális fesztiválon második díjat nyert. A rangos zsűri méltatása szerint a kiállítás olyan átfogó, pozitivista szemléletű alkotás, amilyenre eddig még egyetlen múzeum sem vállalkozott. A különleges kiállítás írott, képi és hangzóanyagát tekintve a Petőfi Irodalmi Múzeumban ápolt József Attila-hagyatékon kívül a költő makói tartózkodásának idejéről is tartalmazott dokumentumokat, fotókat, kéziratokat.

Tari János arra a legbüszkébb, hogy mindkét munkáját előbb láthatták szülővárosában, mint a nagy nemzetközi fesztiválokon.

Varga Márta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!