Makó és környéke

2007.01.19. 15:19

Átszervezték a térségben az orvosi ügyeletet

Makón és a környező 16 településen január eleje óta sikerült rendbe tenni az orvosi ügyeletet: tavaly még jó néhány órányi „lyuk" volt a beosztásban. Többet kell dolgozniuk, ugyanakkor a többi megyebeli településeken kifizetett ügyeleti díjaknál kevesebb jár a makói orvosoknak. Erről még tárgyalnak az önkormányzattal.

Illyés Szabolcs

Eltűnt január elseje óta néhány órányi „lyuk" a makói és a környező kistelepüléseket érintő orvosi ügyeletek beosztásában. Csomor Ágnestől, a makói polgármesteri hivatal hatósági osztályának vezetőjétől megtudtuk: a mentőszolgálattal megegyezve sikerült a nap 24 óráját lefedő ügyeleti rendet kialakítani. A normál rendelési időn kívül eső időszakban a makói mentőszolgálat épületében – az ottani rendelőben – fogadják a sürgős panasszal érkezőket.

December végéig problémát jelentett, hogy déltől délután három óráig csak telefonos ügyeleti rendszer működött, hiszen a kistérség háziorvosai rendszerint munkanapokon négy órán át rendelnek, de további négy órán át is rendelkezésre állnak. Még rosszabb volt a helyzet azokon a kistelepüléseken, ahol az orvosnak nem volt váltótársa, ezért mindenképpen egységesíteni kellett a rendszert. Így a mentőszolgálat épületének rendelőjében január elsejétől délután 4 órától reggel 8 óráig, hét végén és ünnepnapokon pedig folyamatosan működik a felnőtt ügyelet. Minden háziorvos sorra kerül a beosztási rendben – foglalta össze az osztályvezető.

Az így felmerülő többletköltséget központi normatívából ki tudják egészíteni, a városnak így a többletmunka nem kerül több pénzébe. Hétköznap óránként 1100, hét végén pedig 1300 forintot kapnak az ügyeletért az orvosok. Ez a korábban kifizetettel azonos összeg. Közvetlenül az önkormányzat utalja a pénzt a doktorok számlájára.

– Összességében elégedettek vagyunk az ügyeleti rend megváltozásával, bár keveselljük az óradíjat, hiszen úgy tudom, ez itt a legkevesebb az egész megyében, Szegeden és a környező városokban több száz forinttal többet vihetnek haza a kollégák – mondta Domokos Mária háziorvos. – Ezért tárgyalunk a fenntartóval. Az ügyeletre elkülönített helyiség felszereléseit bővíteni kell, de a mentőszolgálatnál lévő rendelő egyébként minden szempontból alkalmas a munkára.

A doktornő egyáltalán nem bánja a többletmunkát, bár elmondta: az uniós elvek alapján már a heti 32 munkaórát meghaladó szolgálat után is 50 százalékos bérkiegészítés illetné meg az orvosokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!