Makó és környéke

2007.01.28. 15:19

Kern átvette a Páger-díjat

Kern András vehette át vasárnap a makói Hagymaházban Buzás Péter polgármesterétől az idei Páger-díjat. A színművész, aki tegnap ünnepelte az 59. születésnapját, őszinte meghatottsággal köszönte meg az emlékgyűrűt. Elmondta: nagy tisztelője Téni bácsinak, akivel játszott is együtt, és akit világszínvonalú művésznek tart.

Szabó Imre

Kern András őszinte meghatottsággal vette át az emlékgyűrűt Buzás Péter makói polgármestertől. Fotó: Karnok CsabaKern András a makói színészdíj, a Páger-emlékgyűrű idei kitüntetettje. A hangsúlyozottan szakmai elismerésnek számító díjat azért alapította hat esztendeje Makó önkormányzata, hogy ily módon is kifejezze tiszteletét a makói születésű Páger Antal iránt. A kitüntetést idén is hagyományos emlékünnepség keretében adták át a Hagymaházban. Előtte megkoszorúzták a Páger nevét viselő utcában a Téni bácsi szülőházán elhelyezett emléktáblát.

A Páger-díj Téni bácsi kedves arany pecsétgyűrűjének mása, melyet a leszármazottak hozzájárulásával készíttet el az önkormányzat évről évre egy példányban. Az idei kitüntetett, Kern András 1948-ban született, 1970-ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskola színész szakán és azóta is a Vígszínház tagja. Számos játékfilmben és tévéjátékban játszott főszerepet. Több televíziós produkció után játékfilmrendezőként is bemutatkozott, ugyanakkor íróként és énekesként is népszerű. A gyűrű kétszeresen is meglepetés, ajándék volt a számára, hiszen épp vasárnap ünnepelte az 59. születésnapját.

Kern András láthatóan őszinte meghatottsággal vette át a Páger-emlékgyűrűt Buzás Péter polgármestertől. A népszerű színész lapunknak elmondta: Páger-díjasnak lenni igazi kitüntetés, hiszen Páger Antalt csak olyan nagy művészekhez lehet hasonlítani, mint Jean Gabin vagy Tracy Spencer. Kern elmondta, igyekszik Páger nyomába érni, bár úgy gondolja, Téni bácsi zsenialitása, főként filmes szerepeiben, utolérhetetlen. Mint fogalmazott: Páger Antalt sokan úgy jellemzik, mint az eszköztelen színjátszás mesterét.

Fotó: Karnok CsabaPedig Kern szerint Páger nagyon is gazdag eszköztárral rendelkezett: épp olyan hiteles volt táncos-komikusként, mint parasztként vagy miniszterként. Az volt a titka – magyarázta –, hogy művészi eszközei úgy hatottak a közönségre, hogy azok sosem lepleződtek le, mindig láthatatlanok maradtak. Néhányszor játszott is együtt Téni bácsival. Máig emlékezetes számára, hogy a Vígszínházban, még főiskolásként ő Dunois-t, Páger pedig az érseket alakította Bernard Shaw Szent Johanna című darabjában. Elmesélte: zavarban volt, mert észrevette, hogy Téni bácsi próba közben figyeli őt – ám megnyugodott, amikor odabiccentett neki: jó lesz! A másik emlékezetes élménye Páger Antallal kapcsolatban az, amikor – ugyancsak ebben az időszakban – Várkonyi Zoltán, a Vígszínház akkori igazgató-főrendezője a társulatnak bejelentette: két díjazott művészünk van, Páger Antal, aki Cannes-ban a legjobb férfi szereplő díját kapta és Kern András, aki a 13. amatőr filmfesztiválon nyert díjat. – Jó érzés volt a nevemet az övével együtt hallani – mondta Kern András.

A Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész a makói színészdíjról azt mondta, nem szívesen rangsorolná, helyezné el a többi között, nem szokása a rendszerezés, az értékelés. Minden elismerésnek örül, de nem gondolja, hogy ez apropó lenne a visszatekintésre – dolgozni kell tovább, ahogy eddig. Magáról a gyűrűről úgy nyilatkozott: bár nem szokása hasonló ékszereket hordani, ezt nagy becsben fogja tartani és egy ideig biztosan viseli majd.


Kern a hatodik

Az, hogy a Páger-díj idén Kern Andrásé legyen, a kuratóriumból – amelynek Hegedűs D. Géza és Tordy Géza színművész, Réz András filmesztéta, valamint a várost képviselő, makói születésű színművész, Szalma Tamás és Gyarmati Antal, az egyetlen fiú unoka a tagja – Hegedűs D. Gézának jutott eszébe. A díjat előtte öten kapták meg: 2002-ben Halász Judit, rá egy évvel Garas Dezső, aztán Király Levente, majd Venczel Vera, tavaly pedig Csákányi Eszter vette át a kitüntetést. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!