Makó és környéke

2007.01.31. 15:19

Makón forgat a héten a Főtér országjáró stábja

Szombatig Makón forgat a Magyar Televízió Főtér című népszerű országjáró műsorának stábja. A városról és környékéről szóló ötvenperces összeállítás jövő vasárnap kerül adásba, a műsor sztárvendége várhatóan Szentpéteri Csilla, a makói születésű zongoraművész lesz.

Szabó Imre

Éppen a főtéren dolgozik a stáb. Fotó: Karnok CsabaMajdnem egy hetet tölt Makón, illetve a környék falvaiban ezekben a napokban a Magyar Televízió Főtér című műsorának stábja, amely a Pulitzer-kollégiumban ütött tanyát erre az időre. A hétfős csapat munkáját Sáska Péter szerkesztő koordinálja, akitől megtudtuk: a szombatig tartó forgatás során olyan látványos, jellegzetes makói helyszíneket keresnek fel, mint például a víztorony, a termál- és gyógyfürdő, a Hagymaház, a zsinagóga és a zsidó temető, az Espersit-ház, mikrofonvégre pedig olyan embereket kapnak, mint Tóth Ferenc nyugalmazott múzeumigazgató, Jámborné Balog Tünde művész-tanár, illetve az egykori makói zsidó hitközség ügyeit képviselő ügyvéd, Báron Zsuzsa.

Igyekeznek képet adni a térség kultúrájáról és gasztronómiai hagyományairól is. Ennek jegyében ellátogatnak többek között a magyarcsanádi ortodox templomba, az apátfalvi szigetházba és a kiszombori Rónai-kúriába, de szó lesz Klárafalván Kukutyin legendájáról és a hagymatermesztés kultúrájáról is. Az egyes forgatási helyszínekből egy-egy percnyi lesz látható az összeállításban – pergő, színes, figyelemfelkeltő műsor készül.

Szentpéteri Csillát várják

A Főtér hagyományai szerint minden adásban képernyőre kerül egy-egy híres ember, aki az adott vidékhez kötődik, és vall a szülőföldjéhez való kötődésről, kedvenc helyeiről. Sáska Péter a sorozat Makóról szóló darabjának Szentpéteri Csilla zongoraművészt szerette volna megnyerni, aki örömmel fogadta a felkérést – az azonban egyelőre nem biztos, hogy tud időt szakítani a felvételre. Ha igen, az utolsó, szombati napon kapcsolódik be a forgatásba. A nemzetközi hírű zongoraművész lapunknak korábban elmondta: rajong szülőföldjéért, nyaranként mindmáig szívesen tölt itt néhány hetet, legkedvesebb emlékei a Maros-parthoz és a fürdőhöz kötik.

A stáb tagjai egyébként jól érzik magukat Makón, különösen az itteniek vendégszeretetétől vannak elbűvölve. – Az első találkozásom egy helybelivel rendkívül pozitív élmény volt – mesélte a műsorvezető, Zalatnai Brigitta, akit korábban Palcsó Brigittaként ismertek meg a nézők.
– Bementem egy ABC-be kiflit venni, az árusnak csak zsömléje volt, és amikor ez kiderült, meglepő módon a szomszéd sarki üzletet ajánlotta, hogy ott próbálkozzam, nem a maga portékáját próbálta meg rám tukmálni. Ez a kedvesség, önzetlenség meglepett – mesélte nekünk, miközben a tegnap délelőtti programra, a sétakocsikázásra várt. Horváth Zoltán hatvanesztendős Viktória-hintójával aztán az egész belvárost bejárta a stábbal együtt, meg-megállva a nevezetesebb épületek, helyszínek előtt.

A Főtér című idegenforgalmi-gasztronómiai ajánlóműsor sorozata egyébként hat évvel ezelőtt indult, és a Maros-parti város három éve már szerepelt benne. A helyszíneket a szerkesztőségben többnyire találomra, egy nagy országtérképre bökve választják ki – igaz, már nemigen van olyan település, ahol ne jártak volna, ezért visszatérnek a régen felkeresett helyszínekre is. A Makón és környékén forgatott összeállítást február 11-én, vasárnap délelőtt láthatják az m1 műsorán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!