Makó és környéke

2007.01.22. 15:19

Megújul a Makói Művésztelep

Másfél évtized után megújul a kárpát-medencei magyar alkotókat évről évre vendégül látó Makói Művésztelep. A két eddigi vezető, Jámborné Balog Tünde és Gilinger Katalin nem vállalta tovább a feladatot. Az új irányító, Karsai Ildikó grafikusművész a nemes hagyományok egy részét megőrző, de modernebb és nyitottabb tábort képzel el.

Szabó Imre

Karsai Ildikó a Natura Maros Menti Művésztelep emblémavázlatával. tó: Szabó ImreA makói művésztelepek hagyománya egészen a múlt század húszas éveiig, Rudnay Gyuláig nyúlik vissza. Karsai Ildikó, akit az önkormányzat a Makói Művésztelep vezetésére most felkért, 1974-től vett részt meghívottként a különböző alkotótáborok munkáiban – az első alkalommal mint főiskolai hallgató, később mint grafikusművész. A városnak egyébként az utóbbi esztendőben két művésztelepe volt: az egyik fiatal hazai grafikusokat lát vendégül évről évre, a másik kárpát-medencei magyar alkotókat, elsősorban festőket. Karsai Ildikó mindkettő munkájába bekapcsolódott – mint mondja, személye egyfajta híd, összekötő kapocs volt a két eltérő profilú és értékvilágú szellemi műhely között. Talán emiatt is gondolt éppen rá a városvezetés, amikor az utóbbi alkotótábort másfél évtizeden át irányító Jámborné Balog Tünde és Gilinger Katalin bejelentette visszavonulását.

Karsai Ildikó azt mondja, szeretné továbbvinni a Makói Művésztelep legnemesebb hagyományait, ugyanakkor úgy gondolja, itt az ideje a megújulásnak is. Elképzelései szerint az eddig csak kárpát-medencei alkotókat fogadó tábor szélesebb körből merítené a meghívottak körét, és tágabb teret adna a fiatal művészeknek, az új műfajoknak, irányzatoknak. Ennek jegyében nevet is változtatna: idén nyáron már Natura Maros Menti Művésztelepként működne, és az új név köré részben új filozófia és tematika is társulhatna. Ezzel együtt Karsai Ildikó szeretné elérni azt is, hogy a megrendezésben a város anyagi háttere mellett vállaljon a korábbinál nagyobb szerepet a civil mecenatúra. Azt reméli, mindezt megértéssel fogadják a művésztelep általa tisztelt eddigi vezetői éppúgy, mint a művészetpártoló makóiak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!