Makó és környéke

2007.01.29. 15:19

Rémhír az 59 ezer tonnás import

Feltehetőleg fordítási hibából ered az a rémhír, mely szerint tavasszal 59 ezer tonna fokhagyma érkezik Magyarországra Kínából – mondta el lapunknak a Hagyma Terméktanács egyik tagja. Import természetesen várható, de ennek a mennyiségnek csak a töredéke, és ez – úgy véli – nem fogja veszélyeztetni a hazai termés kelendőségét.

Szabó Imre

Biztosan nem exportál idén tavasszal Kína 59 ezer tonna fokhagymát Magyarországra – nyilatkozta egy most keringő rémhír kapcsán lapunknak a makói székhelyű Országos Hagyma Terméktanács egyik tagja, a városban termelőként és felvásárlóként is ismert Mágori Józsefné. Az információval már az egyik televízió is foglalkozott, ezért a komoly fokhagymatermesztő vidéknek számító Makón és környékén komoly aggodalmat keltett. A kistérségben a korábban világhírű vöröshagymával csak mutatóban foglalkoznak néhányan, a fokhagymát viszont még tavaly is hét-nyolcszáz hektáron termesztették, és hektáronként nyolcvan-kilencven mázsa még kedvezőtlen időjárási körülmények között is megterem belőle.

Mágori Józsefné lapunknak elmondta: Brüsszel valóban megemelte az Európai Unió területére behozható kínai fokhagyma kvótáját, ez azonban eddig 12 ezer tonna volt, most pedig 20 ezer lett. Ezen a mennyiségen osztozik a közösség 27 tagországa – ebből tehát semmiképpen sem juthat Magyarországra 59 ezer tonna. A 20 ezer tonna ráadásul egész évre szóló mennyiségi maximum.

Mágori Józsefné úgy gondolja, fordítási hiba miatt terjedhetett el az 59 ezer tonnás behozatalról szóló rémhír. A várható kínai fokhagymaimport ennek a mennyiségnek a töredéke lehet; a Statívum Bt. vezetőjének becslése szerint legfeljebb háromkamionnyi.

Ez érdemben nem befolyásolja a magyar fokhagymapiacot, amelynek a tavalyi, nagyjából fél termést hozó esztendő után most valóban szüksége van a behozatalra. A magyar gazdák portékája ugyanis legutóbb kelendőnek bizonyult, alig találni már belőle, ráadásul hosszú idő után újra elfogadható áron adhattak túl a termelők portékájukon.

Az új őszi fokhagyma betakarítási szezonja május körül kezdődik majd. Mágori Józsefné szerint eddig kedvező volt az időjárás, a fagy elkerülte a makói térséget, így ha a hátralévő hónapok megkímélik a földeket, a jól előkészített talajban pihenő ültetvények jó termést hozhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!