Makó és környéke

2007.02.05. 15:19

Barangolás a Maros völgyében, kamerával

Kultúrtörténeti emlékek a Maros völgyében címmel hétrészes sorozat indul ma este a makói városi televízióban. A szakemberek szerint elképzelhető, hogy később országos médiumok is műsorra tűzik a sorozatot.

Szabó Imre

Egy évvel ezelőtt kezdték el a makói városi tévé munkatársai forgatni azt a hétrészes filmsorozatot, amelynek első epizódját a ma esti híradó után láthatják a nézők a helyi tévében. Czibolya Kálmán, a tévé vezetője lapunknak elmondta: a Kultúrtörténeti emlékek a Maros völgyében című ismeretterjesztő sorozatban a makói térség kulturális kincseit, szellemi értékeit dokumentálták. A hét filmeposz olyan témákat dolgoz fel, mint a makói térség egyházi öröksége, az építészeti emlékek, a képzőművészeti hagyományok, József Attila emlékezete, vagy a makói színjátszás története, illetve a közlekedési technika fejlődése. A sorozat elkészítése összesen 9,9 millió forintba került, amihez az ORTT és a kulturális minisztériuma 7,9 milliós támogatást adott.

Czibolya Kálmán azt reméli, hogy a makói bemutatóval nem ér véget a sorozat élete, mivel a kisfilmek nem csupán Makón és szűkebb térségében lehetnek érdekesek, később országos csatornák is műsorra tűzik. Bízik abban is, hogy valamilyen pályázati forrásból tudnak majd pénzt szerezni az anyag sokszorosítására is, így megkaphatják iskolák, könyvtárak, múzeumok vagy éppen a Tourinform-irodák.


Tízen készítették

A sorozat elkészítésében összesen tízen működtek közre, akik napi szerkesztői, riporteri vagy operatőri munkájuk mellett vállalkoztak erre a feladatra. Egyikük, Rácz Csaba elmondta: a legnagyobb kihívást az jelentette számukra, miként lehet az alkalmanként megszólaltatott nyolc-tíz ember értékes gondolatait 25-25 perces tömör, pergő filmbe sűríteni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!