Makó és környéke

2007.02.28. 15:19

Idén is megússzák a makói fecskék?

Könnyen lehet, hogy idén sem történik semmi a makói Bérpalota eresze alatt fészkelő védett, az épület bérlőinek ugyanakkor közegészségügyi gondot okozó molnárfecskék ügyében. A szakhatóság új állásfoglalása a helyzet megoldásáról még nem érkezett meg, a madarak viszont hamarosan várhatók. Ha beköltöznek, már nem lehet a fészkekhez nyúlni.

Szabó Imre

A húszas években épült makói műemlék jellegű épület, a romantikus stílusú Bérpalota egyebek mellett azért is nevezetessége a város főterének, mert itt él Közép-Európa második legnagyobb molnárfecske-kolóniája. Az eresz alatt fészkelő költöző madarakkal azonban gond is van: az épület földszintjén működő üzletek, többek között egy cukrászda esetében az ÁNTSZ többször is felhívta a figyelmet a potyogó ürülék miatti közegészségügyi problémára. Tavaly az önkormányzat – szakhatósági hozzájárulás birtokában – leveretett volna közülük nyolcvanat, főleg a cukrászda bejárata fölül; ez a teljes állomány mintegy tizede lett volna. Ez azonban végül elmaradt, mert a polgármesteri hivatal, amely csupán résztulajdonosa az épületnek, nem tudott megegyezni a lakóközösséggel az engedély szabta határidőig. Így a város békés megoldást próbált keresni: új fészkelőhelyet alakított ki az épület Marczibányi tér felőli oldalán, abban bízva, hogy legalább a fecskék egy része átköltözik. Az ötlet azonban nem nyerte el az érintettek tetszését, csak egy fészek épült oda.

Nemsokára visszatérnek a madarak, amelyek ha beköltöznek, már nem lehet a fészkükhöz nyúlni. A védett állatok háborgatása ugyanis tilos. Megtudtuk: a probléma megoldására a múlt év végén összehívtak egy rendkívüli lakógyűlést. Ezen azonban mindössze egy döntés született: a lakók felkérték a körzet önkormányzati képviselőjét, [namelink name="Varga Zoltán"]t, hogy szervezzen meg egy szakértőkből álló bizottságot és ők tegyenek javaslatot a helyzet kezelésére. A közös képviselő, Szabó Lajos eddig még nem kapott semmilyen elképzelést a grémiumtól. A polgármesteri hivatal vagyoncsoportjának vezetője, Dévényi Zsuzsa arról tájékoztatta lapunkat, hogy az önkormányzat – miután a lakóközösség ezt elmulasztotta – az illetékes szakhatóságtól, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségtől kért új állásfoglalást, miként lehetne megoldani a fecskeürülék problémáját, ám az egy hónapja elküldött levélre még nem érkezett válasz. Dévényi Zsuzsa hangsúlyozta: az önkormányzat továbbra sem ragaszkodik a fészkek leveréséhez, nyitott minden egyéb megoldásra, sőt az azzal járó költségeket is kész vállalni tulajdoni hányada arányában.

A fészkek egy részének leverésére korábban adott hatósági engedély abban az évben március 20-i határidővel engedélyezte a beavatkozást, nyilván abból kiindulva, hogy ezt követően már megzavarhatná az első fecskék életét. Ha eddig a határidőig idén már nem születik meg a hatóság állásfoglalása és az érintettek ennek alapján nem jutnak megegyezésre, könnyen lehet, hogy a Bérpalota körül idén is minden marad a régiben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!