Makó és környéke

2007.02.12. 15:19

Lánglovagokat képeznek Makón

Makói és orosházi tűzoltójelölteket oktatnak egy hete a makói tűzoltólaktanyában. A jelentkezőknek az eskütételig négy hónapon át kell tanulniuk.

Szabó Imre

A szolgálati törvény módosítása, de nyugdíjba vonulások miatt is szükség van Makón új tűzoltókra – mondja a makói parancsnok, Fejes István. Az alezredestől az előbbi okról megtudtuk: a készenléti szolgálatban dolgozó tűzoltók heti óraszámát az uniós normákhoz igazítva 2008-ig, három év alatt 54-ről 48 órára csökkentik. A kieső óraszámok új emberek felvételét teszik szükségessé. A makói parancsnokságon egyébként 45 fős a készenléti állomány.

A jogszabályi változás miatt kilenc fővel kellene emelni a létszámot, de mivel néhányan nyugállományba is vonulnak közben, összesen 13 új emberre lesz szükség. Az új tűzoltókat eddig Budapesten, illetve a megyei központban képezték, ám mivel most szerte az országban bővíteni kell az állományt, ezt mindenütt helyben igyekeznek megoldani.

Makón, a laktanya épületében huszonöt jelentkező tanul immár egy hete, ugyanis az orosháziakat is itt oktatják. A tanfolyam négy hónapos, fele részben elméleti, fele részben pedig gyakorlati.

Csongrád megyében három helyen képzik most az új tűzoltókat: Szegeden, Szentesen és Makón. A Maros-parti városban egyébként van hagyománya az ilyen jellegű oktatásnak, hiszen 1949-től öt éven át a mai Galamb József Szakképző Iskola épületében működött az ország három tűzoltókiképző központjának egyike.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!