Makó és környéke

2007.03.05. 15:19

Két új termálkutat terveznek Makón

Termálenergiáját hasznosítaná Makó a távfűtésben. A teljes rendszer kiszolgálására alkalmas fejlesztés 1 milliárd 750 millió forintba kerül.

Energiaracionalizálási nagyprojektbe kezd Makó, aminek központi eleme a termálenergia kihasználása. [namelink name="Buzás Péter"] polgármester elmondta: a város teljes távfűtési rendszerének kiszolgálására alkalmas termálfejlesztés 1 milliárd 750 millió forintba kerül, jelenleg az akciótervek kidolgozása folyik, és várnak az uniós pályázati kiírásra.

– A városnak több hőkútja is van, egy a kórházat szolgálja ki, a fürdőt két termálkút látja el meleg vízzel, és egy kertészet fűtését is ilyen rendszerrel oldották meg. Makó tulajdonában van egy 2002-ben lezárt kút, amit a Kelemen László utcában fúrtak, de a megfúrását követően kiderült: magas a fenoltartalma, és jelenleg a kútfejnyomás is rendkívül alacsony, így nem tudjuk, megéri-e újra üzembe helyezni – magyarázta [namelink name="Szűcs István"]. Makó energetikusa még elmondta: a most tervezett két új hőkút 90 fokos vizet ad majd, amit első körben közvetlenül a távfűtésben, majd használati meleg vízként hasznosítanak. Ezt követően a 40 fok alá hűlt vizet hőcserélő segítségével a fürdő fűtésére használnák, így teljes lenne a hőenergia kihasználása.

– A makói távhőrendszer már most is alkalmas a termálvíz felhasználására – mondta Szászik László, a Makói Távhő Kft. főmérnöke. A város energetikusától megtudtuk: a közintézmények és a lakótelepi lakások fűtése mellett a magánházak fűtésrendszerének fejlesztése is a koncepció része, így elképzelhető, hogy néhány éven belül a város egészét az olcsó, Makó alatti hőenergia szolgálja ki.

A termálprojekt várható megtérülési ideje hat év. A város vezetői úgy tervezik, hogy harminc új munkahelyet teremt majd a beruházás. A sikeres fúrást követően két fűtőművet is alkalmassá kell tenni a hőcserélésre, ezt követően azonban teljes körűen alkalmazható a termálenergia-felhasználás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!