Makó és környéke

2007.03.07. 15:19

Sárban gázol a makói gyepmester

Bár néhány éve korszerűsítették a makói gyepmesteri telepet, sáros időben továbbra is nehezen megközelíthető. A gyepmester, Daróczi András szerint az udvarát rendbe kellene tenni – de legalább ilyen fontos lenne, hogy a jelenleg szánalmas állattartási kultúra javuljon a városban.

Szabó Imre

Traktorral közlekedik a makói gyepmester, Daróczi András. A nagy kerekű járműre már ahhoz is szüksége van, hogy bejusson a gyepmesteri telepre. A néhány évvel ezelőtt felújított, korszerűsített telep sáros időben ugyanis nagyon nehezen közelíthető meg. Eső után víz borítja az egész udvart – fel kellene tölteni, rendbe kellene hozni. A Földeáki úthoz közeli sintértelepre ugyanis állati maradványokat, tetemeket is hoznak. Elhullott csirke, disznó és tehén is érkezik olykor – legutóbb nyolc birka került be. Akik a gyűjtőkonténerhez nem tudnak eljutni, általában a környéken dobják el valahol, amit be akartak szállítani.

Persze, a kóbor kutyák is ide kerülnek. A kennelekben tizenkettő fér el belőlük, két hétig várnak, hogy jön-e értük valaki – aztán elaltatják őket. A Makón öt esztendeje gyepmesterként dolgozó Daróczi András úgy gondolja, a város méreteihez képest túl sok a kóbor eb. Kölönösen sokat kell befognia párzási időszakban és tűzijáték idején. A havi átlag húsz-harminc állat, és ami különösen megdöbbentő: közülük csupán egy-kettőért jelentkeznek. Az utóbbi két hétben kilenc eb került be, ezeket a piacon fogta el kábító eledellel. A legtöbb házőrzőt egyébként tapasztalatai szerint Honvéd városrészben eresztik szélnek.
Daróczi András nem nagyon bízik abban, hogy rövid távon javulna az állattartási kultúra Makón. Ehhez generációváltás kell – vélekedik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!