Makó és környéke

2007.05.14. 16:19

Kánikula: kapós a fürdőjegy Makón

Tegnap Makón is harmicfokos, nyári meleg volt. Utoljára 62 éve volt ilyen meleg a május. A cukrászdában fogyott a fagyi, és sokan mentek fürdőbe. A növényeket még nem locsolják, mert a pár nappal ezelőtti esőzések hatása még tart, de ha ilyen marad az idő, a jövő héten kitelepítik az öntözőberendezéseket.

Ha nyár, akkor fagyi – ezt lehetett tapasztalni Makó főterén és a városközpont közelében már tegnap. A naptár még május közepét mutatja, a hőmérő higanyszála azonban délután olykor harminc fokig is felkúszott. A Kálvin utcai Papp cukrászdában szinte egymást váltják felnőttek és gyerekek a fagyispultnál. Kukucska Éva, a vendégeket kedvesen kiszolgáló cukrászdai alkalmazott elmondta nekünk: a hét végén lényegében minden fagyi elfogyott – egyébként hét tégelyből árulják különböző ízekben a jeges csemegét, három kiló körül kerül mindegyikbe.

Érződik a nyarat idéző meleg hatása a makói fürdő, illetve a Maros-parti strand forgalmán is. Ez utóbbin nem kell belépőt váltani, így pontos számot nem tudtak mondani a vendégek létszámáról – ám érezhető volt, hogy sok a látogató. A városi termál- és gyógyfürdőben viszont fizetni kell a belépésért, így Pőcze Lászlóné igazgató meg tudta mondani, hogy több mint hatszázan pihentek, fürödtek itt vasárnap. Ez egy nyári hétköznap forgalmának felel meg – májusban egyébként ennek a fele szokott lenni a létszám, ami gyakorlatilag a törzsvendégeket jelenti. A nyári forgalomban tapasztaltaktól eltérően viszont most nem a fiatalok, hanem a felnőttek voltak többen. Ami különösen érdekes: sok volt a külföldi is, főként a szomszédos Romániából és Szerbiából érkeztek érdeklődők.

A közterületi növényeket egyelőre nem locsolják, mert a pár nappal ezelőtti esőzések hatása még tart, a jövő héten azonban kihelyezik a locsolóberendezéseket – mondta el lapunknak [namelink name="Ádók János"]né makói főkertész. Ilyen berendezésekből nagyon sok van a városban – például a körforgalmi csomópontokban, a főtér különböző pontjain vagy a Csanád vezér téren. Ha száraz lesz az idő, akár egész nyáron locsolják majd velük a szomjazó pázsitot, növényeket és virágokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!