Makó és környéke

2007.06.08. 16:19

Bowlingbajnok rockzenész

Már nem csak az elsőlemezes Overdream együttes basszusgitárosaként, de országos bowlingbajnokként is adhat autogramot a makói Rácz Csaba. Pedig csak három és fél éve műveli a sportágat, ráadásul a döntő előtt egy súlyos sérülésből is fel kellett épülnie. Most, válogatott kerettagként a bécsi Európa-bajnokságra készül, miközben családi gazdaságát, kertészetét vezeti.

Szabó Imre

Bár sokan csak legyintettek, amikor a makói Rácz Csaba nemrégiben elindult az országos bowlingbajnokságon, a városban rockmuzsikusként és egy virágkertészet tulajdonosaként is ismert férfi végül óriási meglepetést okozott. Korábbi versenyeredményei alapján ugyan lehetett volna számítani a dobogós helyezésre, ám nem sokkal a megmérettetés előtt súlyos sérülést szenvedett: a válogatott csapat tagjaként Ausztriában edzve meghúzódott a jobb karja, s miután ennek ellenére is folytatta a gurításokat, izomszakadást szenvedett, meg kellett operálni.

Az országos döntőre azonban hat hét alatt felépült, és bár egy jó tízcentis varrat mindmáig emlékezteti a szerencsétlen gurításra, végül a dobogó legfelső fokára állhatott fel. Ennek köszönhetően meghívást kapott Luxemburgba, ahol szeptemberben rendezik meg az egyéni Európa-bajnokságot. A sikert követően persze nyomban visszahívták a nemzeti válogatottba is, ahol műtétje után szinte leírták.

A bowling és a basszusgitár

Rácz Csaba a bowlingpályán is hasznát veszi annak, hogy rockzenészként több mint tíz esztendeje muzsikál: gurítás közben nem zavarja, inkább inspirálja, ha figyelik, netán drukkolnak neki. Az elsőlemezes Overdream együttes basszusgitárosa egyébként színpadi beszédkészségét is kamatoztatja, az egyik sportcsatorna ugyanis felkérte, hogy legyen a hazai bowlingközvetítések szakkommentátora.

Rácz Csaba egyébként mindössze három és fél éve bowlingozik. Az átlag nézőt a tekére emlékeztető, ám annál jóval bonyolultabb sportággal azért kezdett el foglalkozni, mert úgy gondolta, ez az, amiben viszonylag hamar eredményt érhet el, ha igazán akarja. Ez most igazolódni látszik, miközben az is tény, hogy nagyon komolyan veszi szenvedélyét. Hetente ötször két órát edz. Korábban Makón, a Kelemen-házban gurított a legtöbbet, itt azonban, mivel rajta kívül nem sokan érdeklődtek a sportág iránt, épp most számolják fel a pályát. Legközelebb Szegeden talált másikat, de gyakran utazik Budapestre is, ahol a Strike Bowling Klub igazolt játékosa. Itt több válogatott csapattársával is gyakorolhat együtt, mi több, részt vehet az ismert finn edző, Jako Sipila edzésein is. Ezt többnyire összeköti a munkával: virágpiac után megy az edzőterembe. És persze nemcsak az idejéből áldoz a negyven éves családapa sokat a bowlingra, de pénzéből is – egy golyó ára hetvenezer forint, de az edzőt és a pályát is meg kell fizetni.

A makói bowlingbajnok most az ausztriai csapat Európa-bajnokságra készül. Hogy milyen eredménnyel térnek majd haza? Jósolni nem szeretne, de azt mondja, bizakodik: mi, magyarok évről évre jobbak vagyunk ebben a különleges sportágban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!