Makó és környéke

2007.07.11. 16:19

Az élhető Marosért kenuznak Szegedig

Makóról indult tegnap utolsó etapjára a Maros-túra kenus csapata, melynek tagjai Dévától Szegedig hajókáznak, hogy felhívják a figyelmet a folyó értékeire.

Az első Maros-túrát három évvel ezelőtt rendezték, az idei esemény résztvevői kedden délben érkeztek Makóra. Innen indultak tegnap tovább Szegedre. A kampány legsikeresebb állomása Déva volt – tudtuk meg Hajdú Gábortól, aki Makóról indult fiával a túrára. A Maros menti városban közel hatvan aláírást gyűjtöttek össze a folyóért, de Déván, Marosnémetin, Máriaradnán és Aradon is gyűltek az aláírások.

Az összesen 350 kilométeres távon együtt eveztek magyarok és románok. Még az aradi alpolgármester is csatlakozott a csapathoz. A városvezető Pécskáig evezett. Aradon kerekasztal-beszélgetés volt a Marosról, amelyen a román környezetvédelmi miniszter is részt vett. Kiderült: a románok támogatják a Maros tisztaságáért folytatott kampányt, sőt uniós forrásokból szeretnék megvalósítani céljaikat, amelyek között a Maros hajózhatóvá tétele is szerepel Szeged és Arad között.

– A Maros Romániában a legszennyezettebb, hiszen ott sok helyen nem oldották még meg a települések szemétszállítását, így sok hulladék kerül a folyóba. A Marosnémeti duzzasztón rengeteg szemét volt, még elhullott állattetemeket is találtunk, a folyón végig pedig műanyag flakonok tömkelegével találkoztunk – mondta Hajdú Gábor.

A Maros-túra csak az egyik eleme volt a Maros Fórum Környezetvédelmi Kommunikációs Kampánynak, a kenus túráról DVD, könyv és dokumentumfilm is készül, hogy minél több emberhez jusson el az összefogás híre az élhető Marosért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!