Makó és környéke

2007.08.21. 16:19

A húrok közé csaptak makói gitárfesztiválon

Makó - Gitárfesztivál kezdődött Makón tegnap. A rendezvény négy napon át, három helyszínen zajlik, elsősorban klasszikus és dzsessz-zenét hallhat a közönség. Eljön több neves gitárművész, így Pusztai Antal, Csányi András és Pavlovits Dávid is.

Az operettfesztivál és a Makói Muzsika után most gitárfesztivált tartanak a Maros-parti városban. A keddi kezdés után egészen szombatig a makói magán-zeneiskola pódiumtermében az intézmény növendékei tartanak ingyenesen látogatható hangversenyt minden délután. Esténként pedig a Hagymaházban lépnek fel a szereplők: a Hajdúszoboszlói Gitárzenekar, [namelink name="Pavlovits Dávid"], a budaörsi L. Mozart Zeneiskola kamarazenekara.

Szombaton este nyolctól Pusztai Antal tart gálahangversenyt a Korona Szálló dísztermében. A gitárművész a drezdai és a Montreaux-i jazzfesztivál első helyezettje, és olyan hírességekkel lépett már színpadra, mint B.B. King, Pat Metheny vagy Buddy Williams. A délutáni koncertek ingyenesen látogathatók, az esti hangversenyekre pedig 300 forint lesz a belépő.

Ingyenes kurzus

A fesztivál ideje alatt mindennap délelőtt tíz órától délután négy óráig a makói magán-zeneiskola termében, a Galamb József szakközépiskola épületében mesterkurzust tart a fővárosi Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola tanára, a Liszt Ferenc-díjas Szilvágyi Sándor.

Stanczel Ádám, a fesztivál művészeti vezetője lapunknak elmondta: a rendezvény nemcsak szórakoztató célt szolgál, hanem teret biztosít a hazai gitáriskolák növendékeinek a fellépésre, valamint arra, hogy a szakmában elismert előadókkal konzultálhassanak. Az ország több pontjáról összesen közel félszáz növendék érkezik a fesztiválra. Számukra 20 ezer forintos részvételi díjért szállást és étkezést biztosítanak. A rendezvény létrejöttét helyi vállalkozók segítették.

A fesztivál egyik legérdekesebb programja a hajdúszoboszlói gitárzenekar koncertje lesz. Kádár Edit, a zenekar vezetője lapunknak elmondta: ma este 19.30-tól a Hagymaházban lesz fellépésük, összesen tizenhatan pengetik egyszerre a húrokat. Zenei palettájukon a klasszikus darabokon keresztül Elvis Presleyig szinte minden műfaj szerepel.

Major Zsuzsanna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!