Makó és környéke

2007.08.09. 16:19

Idén negyedével nőtt a keleti átkelőnk forgalma

Huszonhat százalékkal nőtt Románia és Bulgária uniós csatlakozása óta a nagylaki határátkelő forgalma, a teljes román–magyar határszakaszon most ez a leglátogatottabb átkelőhely. Bár mi is sűrűbben járunk át, szembeszökően nőtt a román állampolgárok átutazási kedve.

Szabó Imre

Maga Nagylak, a település egyébként mentesülne a 43-as forgalmától. Ám azoktól a kamionoktól szenved, amelyek Békés megyéből jönnek, át a főutcán: takarmányt visznek Temes megyébe.

A múlt év hasonló időszakához viszonyítva bő negyedével, huszonhat százalékkal nőtt a féléves határforgalom Nagylaknál – tudtuk meg Kunos Gyula századostól, az Orosházi Határőr Igazgatóság sajtóreferensétől. Mivel a teljes határszakasznak ez a leginkább látogatott átkelője – Kiszombort, illetve a Békés megyei Battonyát már jóval kevesebben keresik fel –, az itteni statisztikai adatok az egész román–magyar határforgalom alakulását jól jelzik Románia és Bulgária uniós csatlakozása óta. A huszonhat százalékos növekedésnek mindössze hat százalékát adták a magyarok, néhány százalékát egyéb állampolgárok – a többi mind román állampolgár volt. Figyelemre méltó, hogy az egyéb kategórián belül a háromszorosára nőtt az uniós belépésben ugyancsak érintett bolgárok aránya.

Ami a konkrét számokat illeti: Nagylaknál az elmúlt hat hónapban közel kétmillió ember lépte át az államhatárt, akik közül 1,3 millió volt a romániai, 115 ezer a magyar, a többi más országból érkezett – azaz, 68,5 százalékuk volt román, 6 százalékuk magyar állampolgár, a többi ország a maradék 25,5 százalékon osztozott. Az érkező járművek száma 781 ezer volt. Jelentősen, 141 százalékkal nőtt az autóforgalmon belül a teherjárművek száma, fél év alatt 337 ezer használta az átkelőhelyet. Bár ezek a számok tiszteletet parancsolóak, Kunos Gyula azt mondta lapunknak: a forgalom növekedése nem hozott pluszfeladatokat, a határőrség tudja kezelni a helyzetet a meglévő létszámmal. Egyébként is, az átkelőn már közösek az ellenőrzések.

Temesvárra viszik a takarmányt

Bennünket a Békés megyéből érkező kamionok zavarnak a leginkább – mondta el lapunk érdeklődésére Nagylak polgármestere, Gyarmati András. Bár az átkelő és a falu jól elkülönül, azok a kamionok, amelyek a szomszédos megyéből Temesvárra, egy ottani új, óriási állattartó telepre szemes takarmányt szállítanak, a falun dübörögnek végig. Tönkreteszik az utat, az általuk okozott rezgés rongálja a házakat, és még a sebességhatárt sem tartják be, ezért a falu is pályázik olyan sebességmérő és kijelző táblára, ami Apátfalván már működik. A romániából érkező autók számának növekedése persze nem csak a nagylaki átkelőnél nyilvánvaló. Óriási a forgalom a 43-ason, de – megírtuk – egy-egy forróbb hétvégén a makói fürdő parkolója is megtelik Arad vagy Temes megyei rendszámú kocsikkal; nem ritka a román szó a vendéglátóhelyeken és a nagyáruházakban sem, az út menti üzletek közül pedig nagyon sok eleve románul is hirdeti portékáit.

A határon természetesen nem vezetnek nyilvántartást arról, hogy a Romániából érkezők közül mennyi jön kifejezetten Magyarországra, hiszen további mozgásukat – lévén ők is uniós polgárok – már nem követik nyomon a magyar határőrizeti szervek. A határőrök azonban úgy vélik, az utasoknak csak töredéke marad hosszabb időre az országban, például a határ menti területeken: a többség csak átutazóban jár nálunk.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!