Makó és környéke

2007.08.20. 16:19

Óriási sárgadinnyéje termett az egyik makói kertbarátnak

Makó - Óriási sárgadinnyéje termett az egyik makói kertbarátnak, a hatvanhat esztendős Pásztor Péternek. Amikor kimentünk a háromláncnyi, dáli ugarban lévő szövetkezeti háztáji földbe, ahol dinnyét és paprikát termeszt együtt, nem is egy különlegesen nagyot találtunk.

Szabó Imre

Óriási sárgadinnyéje termett az egyik makói kertbarátnak, a hatvanhat esztendős Pásztor Péternek. Amikor kimentünk a háromláncnyi, dáli ugarban lévő szövetkezeti háztáji földbe, ahol dinnyét és paprikát termeszt együtt, nem is egy különlegesen nagyot találtunk. Végül egy kézi mérleggel lemértük azt, amelyik a legtekintélyesebbnek tűnt. Az eredmény: kilenc kiló hetven deka! Ez egy görögdinnyének is becsületére válna – a sárgák jó, ha feleekkorák szoktak lenni.

Hogy mi a titka a rekordnak? A nyugdíjas szövetkezeti dolgozó, egykori építőbrigád-vezető szerint – aki csak hobbiból, tizenegy esztendeje termeszt dinnyét Makó határában – mindössze az, hogy jó a föld, illetve, hogy a Kossuth téesztől mindig jól előkészítve, a tápanyagot gondosan visszapótolva kapja meg a területet. Éppen ezért nem csodálkozott korábban sem, hogy nagy, egyébként turkesztán fajtájú sárgadinnyéi termettek – igaz, ilyen nagy még talán soha.

Ami külön érdekes: a megtermett dinnyéket egyedi módon igyekezett megvédeni a rágcsálóktól, madaraktól és más vadon élő állatoktól, amelyek szívesen dézsmálják az édes termést: erős őrölt paprika felhasználásával készített permetlevet, azzal fújta le őket. Ez egy ideig hatott, de úgy látszik, Pásztor Péter dinnyéi olyan édesek, hogy ez sem tudta mindet megvédeni – néhányba már bizony belekóstoltak a hívatlan vendégek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!