Makó és környéke

2007.10.16. 16:19

Telt ház Makón, két héttel a kezdés előtt

Makó - A makói Hagymaház nem egyszerűen művelődési központ: az épület adottságainak köszönhetően megnyitása óta színházként is működik. Idén már nemcsak a felnőtteknek szóló, hanem a gyermekelőadásokon is telt ház várható a bérletértékesítések adatai alapján. A szezon a hónap végén indul.

Szabó Imre

A makóiaknak régi vágya volt, hogy újra legyen színházi előadások tartására is alkalmas épületük, hiszen a makóiak színházszeretők – mondja Bálint Márta, a Közművelődési Kht. igazgatója utalva például a Hollósy Kornélia nevét viselő egykori faszínházra, a színköri hagyományokra vagy olyan színpadi kiválóságokra, mint Páger Antal vagy Dégi István. Az álom 1998. október 2-án vált valóra: ekkor tartották az első előadást az új Hagymaházban, amely színpadával, nézőterével és egyéb adottságaival, technikai felszereltségével tökéletesen alkalmas arra, hogy befogadó színházként működjön. Megnyitása óta mindenekelőtt az is.

Makói színház – számokban

Makón százhúsz-százhatvan főre tehető az állandó bérletvásárlók száma. Idén eddig 312 helyet foglaltak le az esti előadásokra bérletekkel. Mivel a ház – pótszékekkel együtt – 411 néző befogadására alkalmas, nem merészség arra számítani, hogy minden előadás telt házas lesz. A felnőtteknek szóló, négy előadásra belépést biztosító bérletek ára 8000 forint, de az egyszeri belépők sem kerülnek többe 2500-nál. Az öt előadást magában foglaló gyermekbérletek 1200 forintba kerülnek; a szerényebb körülmények között élő apróságoknak nem egyszer vállalkozók veszik ezt meg. A bérletek ára három éve nem emelkedett – az olcsó jegyár az önkormányzat támogatásának köszönhető.

Nem csak a nyári szabadtéri előadások futnak szinte kivétel nélkül telt házzal, de amióta a közönség visszaszokott a több évtizedes szünet után, a téli szezon benti darabjai is. Az első néhány esztendőben egyébként a zenés vígjátékok aratták a legnagyobb sikert – ma már az elgondolkoztató, üzenetet közvetítő produkciók is bizton számíthatnak a sikerre. Egy biztos: ügyelnek arra, hogy legyen szó bármilyen műfajról, igyekeznek mindig színvonalas produkciókkal meglepni az érdeklődőket. A program összeállításakor a rendszeres bérletvásárlók véleményét is ki szokták kérni. A makói színház szervezői egyébként, amint a különben nagyon hálás közönség is, inkább a konzervatívabb produkciókat szeretik.

Bálint Márta azt mondja, tisztában vannak azzal, hogy nem lehetnek versenytársai a patinás, nagyszerű szegedi nemzetinek, ám ez soha nem is volt szándékuk. Ennek ellenére örül, hogy a törzsközönség soraiban vannak szegediek is, akik azt mondják: itt láthatnak olyan művészeket is, akiket otthon esetleg nem, a változatosságot pedig a színházbarátok is egyre inkább igénylik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!