Makó és környéke

2007.11.19. 21:39

Csőke Attila nem kellett Orbánnak

Makó - Nem fogadta el a makói székhelyű választókerületi Fidesz-szervezet jelöltjét, Csőke Attilát helyi elnöknek Orbán Viktor pártelnök, így egy héten belül újra összehívják a választókerületi tanácsot. Ha az ott megválasztott jelölt sem nyeri el a pártelnök tetszését, az országos elnökség hoz végső döntést.

Továbbra sincs elnöke a makói székhelyű 7. választókerület Fidesz-szervezetének, mert azt, akit helyben javasoltak, Orbán Viktor pártelnök nem fogadta el. Mint megírtuk, a választókerületi tanács, amelyben a választókerületben tevékenykedő fideszes polgármesterek, alpolgármesterek, frakcióvezetők, a csoportelnökök és a szövetséges szervezetek – például a KDNP, a Kisgazda Polgári Egyesület és a Lungo Drom – küldöttei szavazhatnak, egy hónappal ezelőtt ült össze Makón, hogy döntsön arról, ki legyen az új elnök.

A megyei közgyűlés pénzügyi bizottságának elnöke kötődik Makóhoz, új arc a politikában, és sikeres is – ez azonban a pártelnököt nem hatotta meg. Fotó: Schmidt Andrea
Az eddigi vezető, [namelink name="Martonosi György"] – az előző ciklusban a térség parlamenti képviselője, most Maroslele polgármestere – kétéves megbízatása tavasszal járt le. Mint beszámoltunk róla, az ülésen a két előzetesen javasolt jelölt közül tizenegyen Csőke Attilára, a megyei közgyűlés pénzügyi bizottságának makói kötődésű elnökére adták voksukat, Mágori Andrea vállalkozó, önkormányzati képviselő, a makói polgári köri mozgalom vezetője pedig egy szavazatot kapott – így az előbbi nevét továbbították jóváhagyásra Orbán Viktornak.

Szentes: Halmai lehet a befutó

Hamarabb lehet elnöke a szentesi választókerület Fidesz-szervezetének, mint a makóinak. Kerényi János lapunknak elmondta: itt konszenzus alakult ki a jelölt személyét illetően, aki [namelink name="Halmai László"] kereszténydemokrata megyei képviselő. A párt regionális igazgatója abban bízik, hogy Orbán Viktor pártelnök napokon belül megerősíti személyét.

A pártelnök azonban – mint most Kerényi Jánostól, a Fidesz regionális igazgatójától megtudtuk – nem fogadta el [namelink name="Csőke Attila"] személyét. Ez azt jelenti, hogy újra össze kell hívni a választókerületi tanácsot. Kerényi János azt mondta, erre minél hamarabb, szándékai szerint egy héten belül sor kerül. Kérdésünkre, hogy mire számít, ki lesz az új jelölt, azt válaszolta: megtörténhet, hogy kompromisszum születik, és egy harmadik jelöltet állít a tanács, nagyobb azonban az esélye annak, hogy a két, már meglévő aspiráns közül terjesztenek fel ismét valakit. Helyi fideszes körökből ugyanakkor úgy tudjuk: miután nem látják esélyét annak, hogy Csőke Attiláról másodjára másként döntsön Orbán Viktor, új jelöltaspiránst fognak keresni – hogy kit, egyelőre még nem tudni. Mágori Andrea információink szerint második alkalommal is vállalja a megmérettetést a választókerületi tanácsban a makói elnökjelöltségért.
Az új elnökjelöltről az alapszabálynak megfelelően megint csak Orbán Viktor mondja ki a végső szót. Ha ez a jelölt sem nyeri el a pártelnök szimpátiáját, már nem helyben döntenek a makói Fidesz-vezető személyéről, hanem az országos elnökség határoz.

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!