Makó és környéke

2007.11.30. 18:19

Czibolya fiai minden díjat elhoztak

Makó - Fél éve távozott a makói városi televízió éléről Czibolya Kálmán. Most videósként dolgozik, emellett tovább vezeti azt az alkotóműhelyt, amelynek tagjai egy országos filmfesztiválról szinte minden díjat elhoztak.

Szabó Imre

Fél évvel azután, hogy felállt a makói köztelevízió vezetői székéből, nem tévézik sehol Czibolya Kálmán, de azt mondja, megtalálta a helyét. A városi tévé egyik alapítója – aki korábban többek között a Duna Televíziónak is rendszeresen forgatott – most a szegedi Kortárs Balettel dolgozik együtt [namelink name="Juronics Tamás"] felkérésére: Bálint [namelink name="Nagy Csaba"] kollégájával és a vezetése alatt működő Makói Videó- és Művészeti Műhely fiatal alkotógárdájával együtt ő készíti az előadások vizuális hátterét. Mint fogalmaz, mindig is kereste az új feladatokat, ez pedig nagy kihívás, izgalmas munka.

A másik munka, ami a színházi közreműködés mellett kitölti az életét, az a jövőre tizenöt esztendős műhely irányítása. A televíziótól mindenekelőtt azért kellett eljönnie, mert nem volt hajlandó feladni az utánpótlás-nevelő munkát – mindmáig úgy véli, nem bánta meg, hogy ez utóbbit választotta. Az elmúlt években hazai és nemzetközi díjak sorozatát begyűjtő, Európa-szerte elismert műhely éppen mostanában érte el történetének talán legnagyobb sikerét, mert a Budapesten most első ízben megrendezett Gyerekszem Fesztiválon valóságos díjeső hullott alkotóira. Balázs István Balázs egy 15 éves korában forgatott filmjéért, a Másik világért az Öregszem kategória első díját kapta meg, emellett három különdíjat is kaptak a kategóriában a makóiak. A gyermek kategóriában a legjobb dokumentumfilm, a legjobb kisjátékfilm díját kapták meg, valamint a diákzsűri két különdíját, emellett a fesztivál abszolút különdíját is a műhely egyik alkotója, Ferge Roland kapta a Cigája és a Magam című opuszokért.

Czibolya Kálmán egyébként a műhely elismertségének köszönhetően egy különleges felkérést is kapott idén: egy ideig taníthatott Dél-Korea legnagyobb filmes egyetemén.

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!