Makó és környéke

2007.11.15. 21:32

Makula Éva a makói kórház röntgenosztályának élén

Makó - Makula Éva személyében új vezetője van a makói kórház röntgenosztályának. Az intézményben kevés a betöltetlen álláshely – ahol sokat kell várni, ott nem a szakemberhiány az ok. A vásárhelyi és a szentesi kórházban a patológián keresnek szakorvost.

Szabó Imre

Új vezetője van a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel kórház röntgenosztályának. Makula Éva kezdetben részmunkaidősként dolgozott itt. Két éve került ide, tehát jól ismeri – azt mondja, jól szervezett, jól működő osztályt vehetett át elődjétől, Csipak Klárától. A radiológus főorvos egyébként szegedi, ott is végzett egyetemet, ott kezdte hivatását gyakorolni a radiológiai klinikán és mind a mai napig a megyeszékhelyen él, onnan jár át Makóra.

Patológust keresnek

Vásárhelyen patológust tudnának még alkalmazni az Erzsébet-kórházban, de ez [namelink name="Kallai Árpád"] főigazgató szerint nemcsak Vásárhelyen van így, hanem országos szinten kevés az ilyen szakorvos. Megtudtuk: az onkológián hosszú ideig küzdöttek orvoshiánnyal, de mostanra sikerült feltölteni az üres helyeket. A bőrgyógyászati szakrendelésre viszont még mindig várnak szakorvosokat. A radiológián dolgozó négy orvos éppen el tudja még látni a feladatokat, csak akkor akad a vezetőségnek kisebb gondja, ha valamelyikük szabadságra szeretne menni. [namelink name="Várkonyi Katalin"] főigazgató tájékoztatása szerint a szentesi Dr. Bugyi István kórházban a fertőző osztályon és a patológián keresnek szakorvost.

Makula Éva elmondta, az osztályon négyféle képalkotó eljárással dolgoznak: ultrahang-, röntgen-, mammográfiás és komputertomográfos vizsgálatokat végeznek a betegeken. Ezek közül a röntgen az, amire különösen büszke, hiszen nemrégiben újult meg, vált digitálissá, aminek köszönhetően a pácienseket jóval kevesebb sugárterhelés éri, tisztább, pontosabb képeket kapnak, ráadásul ezeket – ha szükséges – film helyett CD-lemezen tudják odaadni a betegnek. Az ultrahang ugyancsak a digitális rendszer része. Ami pedig az emlődaganatos megbetegedések vizsgálatára alkalmas mammográfiát illeti, ezeket panasz esetén beutalóval, panaszmentesen pedig szűrővizsgálat keretében is végzik.
Az osztályon, ahol tizenegy asszisztens, egy főállású és három részmunkaidős orvos dolgozik, napi százharminc-százötven beteget vizsgálnak meg – ezenkívül oktatnak is.

A makói kórházban kevés a betöltetlen orvosi állás – tudtuk meg az orvosigazgatótól, Dehelán Auréliától. Jelenleg pszichológust és pszichiátert keresnek, emellett még egy traumatológusra lenne szükségük. A leghosszabb, négy hónapos várólista az ortopédiai szakrendelésen van, itt azonban nem a szakemberhiány a gond, hanem az, hogy az egészségbiztosító csak heti négyórányi rendelést finanszíroz.

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!