Makó és környéke

2007.11.12. 19:56

Uj Péter: médiaforradalmak korát éljük éppen

Makó - A Pulitzer Szülőföldje Díj-átadása kapcsán az újságírás jelenéről és jövőjéről Makón beszélt Uj Péter hazánk legolvasottabb internetes hírportálja, az Index főszerkesztője. Úgy véli: sosem látott átalakuláson megy keresztül ma a tömegtájékoztatás, és az internet további lehetőségeket kínál a fejlődésre.

Illyés Szabolcs

– A médiaforradalmak korát éljük. Egy-két éve megjelent internetes hírközlési formák, jó ötletek ma már dollármilliárdokat mozgató üzletek, és nem tudni, mikor bukkan elő valami újabb alkalmazás, ami gyökereiben fogja felforgatni a média ma ismert rendszerét – összegezte a tömegtájékoztatás fejlődési lehetőségeivel kapcsolatos tapasztalatait, vízióját lapunknak Uj Péter. A legolvasottabb hazai internetes hírportál, az Index főszerkesztője szerint megjósolhatatlan, hogy akár csak egy-két év múlva is milyen formában jutunk majd az információkhoz.

Kiemelte: maga az internetes újságírás, hírközlés is gyökeres fordulatot vett az utóbbi években, ami hatással van nemcsak a nyomtatott, hanem az elektronikus újságírásra is. Több csatornán is egyre elterjedtebbek az úgynevezett videomegosztó oldalak, ahol elképesztő mennyiségű rövidfilm, vagy bármilyen műfajú képes-zenés anyag elhelyezhető, a legszélesebb témakörben. Így gyakorlatilag már most bárki összeállíthatja a saját egész estés „tévéműsorát". A poénok, személyes témájú klipek között immár politikai híradások is akadnak, példaképp említette: az egyik videomegosztó oldal böngészői minden más hírszolgálatnál korábban tekinthették meg Tony Blair utódjának szánt ünnepi köszöntőjét.

Uj Péter
– Beláthatatlan üzleti lehetőségek is rejlenek az internetes tömegtájékoztatásban, ami egyre több fogyasztó számára mindennapos információforrás. A most, Magyarországon működő internetes szolgáltatók igen eredményesnek minősíthetők, ám csak a hazánk lakosságszámához mérhető Csehországban az internetes szolgáltatás közel tízszerese a miénknek – foglalta össze a főszerkesztő.

Az új típusú médiában a műfaji határok is összemosódnak, közös jellemzőnek nevezhető azonban az interaktivitás – ma már az igényesebb újságok internetes honlapjainak minden cikke bárki által kommentálható a világhálón, sőt: nem kis számban vannak olyan információs oldalak, amelyek egy-egy felhasználó, úgynevezett blogger internetes naplójához, véleményéhez kötődő más információtartalmakból állnak.

– Aki ma előáll egy új dimenziót nyitó ötlettel, hasonlóan többtucatnyi társához, akár heteken belül dollármilliomos lehet. Korunk Pulitzerjei ezek, a közvélemény formálásában egyre nagyobb szerepet kapó médiaszereplők, akik leggyakrabban a hagyományos hírközlés keretein kívülről érkeznek, és nem is kívánnak az újságírás tradicionális eszközeivel dolgozni – tette hozzá a főszerkesztő.

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!