Makó és környéke

2008.01.09. 21:17

Fertőtlenítési katasztrófa árvíz után

Makó - Csanádpalota csődbe megy, ha ki kell fizetnie azt a 31 millió forintot, amit az a vásárhelyi cég követel a Maros-parti településtől, amelyik a 2006-os árvíz után végezte a fertőtlenítést a külterületi földeken. Palota mellett még tíz település jár hasonló cipőben a megyében.

Szabó Imre

A társaság összesen 180 millió forintot követel a településektől és adósságrendezési eljárással fenyeget. Az önkormányzati minisztérium, amely a vis maior keretből átvállalhatta volna a teljesítést, túlzónak tartja az összegeket és nem rendezi a tartozást.

Komoly gondban vannak azok a folyóparti települések Csongrád megyében, amelyek a hódmezővásárhelyi BS Alfa Bt.-t bízták meg 2006-ban azzal, hogy végezze el az árvíz utáni fertőtlenítést az árterükben: bár egyikük még perre is ment a szerintük vitatható szerződés miatt, most úgy tűnik, fizetniük kell. A pereskedő falu, Csanádpalota – más településekhez hasonlóan – abban a reményben kérte fel a vásárhelyi céget a munkára, hogy a kormányzat vis maior keretéből egyenlíti majd ki a számlát. A község viszont végül a kiszámlázott 31 millióval szemben mindössze 13 ezer forintot kapott a központi alapból. A cég azonban ettől függetlenül követelte a jókora summát a szerződéses partnerén.

Kovács Sándor csanádpalotai polgármester azért nyújtott be keresetlevelet a bíróságra, mert úgy vélte, aggályos a szerződés érvényessége egyrészt formai okok miatt, másrészt azért, mert az iratban az áll: a falu abból a pénzből fizet majd, amit a vis maior keretből kap. – Az önkormányzat ráadásul ha akarna, sem tudna fizetni: ha átutalná a falutól tizenkét kilométerre fekvő terület hektáronkénti 323 ezer forintos, összesen 31 milliós fertőtlenítési díját, csődbe menne – mondta a polgármester.

Információink szerint nemrégiben úgy döntött a bíróság, hogy a szerződés érvényes. Kovács Sándor polgármester ezt nem cáfolta lapunknak, ugyanakkor hozzátette: a bírósági ítélet szövegét még nem kapták meg írásban. Hogy mit lépnek, például fellebbeznek-e az első fokú, tehát egyelőre nem jogerős ítélet ellen, csak azt követően tudják majd eldönteni, ha megkapják az ítélet szöveges indoklását.

Fertőtlenítik a szegedi töltésoldalt. Fotó: MTI
A fejlemények ugyanakkor nem csupán Csanádpalotán okoznak fejtörést, az ítélet kihirdetését követően ugyanis a cég a vele szerződést kötött, de még tartozó településeknek fizetési felszólítást küldött három napos határidővel. A jövő héten az érintett települések polgármesterei Dócon találkoznak egymással és megpróbálnak az ügyben közös álláspontot kialakítani, együttesen fellépni. Kerestük Tóth Margit dóci polgármestert további információkért, de nem értük el.

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) sajtóosztályáról tegnap egy közleményt kaptunk az ügyben. Ez leszögezi: „az érintett települések felé a BS Alfa Bt. által elszámolni kívánt összeg többszörösen meghaladja a hasonló célra az összes többi érintett megyében együttvéve nyújtott támogatás összegét." Az Atikövizig és az ÁNTSZ szakemberei egyaránt azt állapították meg – áll a levélben –, hogy a Csongrád megyei településeken nagyságrendekkel nagyobb területeken végezték el a fertőtlenítést, mint az indokolt volt, a vállalási árat pedig kirívóan magasan szabták meg. A minisztérium megállapítja: mivel a BS Alfa Bt. és az ÖTM között nem áll fenn semmilyen jogviszony, ezért a követelések ügyét a cégnek az érintett önkormányzatokkal kell rendeznie.

A BS Alfa Bt. vezetője, [namelink name="Túri József"] azt mondta lapunknak: az elvégzett munkáért reális, a konkurenseknél lényegesen alacsonyabb árat kértek; vitatják azt is, hogy túl nagy területen. Hozzátette: másfél évig türelmesek voltak, az önkormányzatokkal szemben eddig nem léptek fel, de tovább várni már nem tudnak, mert a cég már napi fizetési gondokkal küzd. Ha néhány héten belül nem rendeződik a tartozások ügye, nem tehetnek mást, mint hogy adósságrendezési eljárást kérnek a bíróságon. Ez lényegében azt jelentené – mondta [namelink name="Túri József"] – , hogy az önkormányzatok élére biztost neveznek ki, és majdnem minden bevételüket a társaságnak továbbítják. A cégvezető azt tanácsolja az önkormányzatoknak, hogy pereljék be a minisztériumot, mert ugyan a tárcával valóban nincsenek szerződéses jogviszonyban, mögöttes felelőssége azonban van a minisztériumnak. [namelink name="Túri József"] elmondta, hogy az érintett települések 180 millió forinttal tartoznak a BS Alfának.

Településenként 9 és 31 millió közötti az adósság

A BS Alfa Bt. csak Csongrád megyei településeken végzett árvíz utáni fertőtlenítést 2006-ban. Ezek közül már rendezte a számlát Szeged (96 millió forint), Hódmezővásárhely (23 millió forint) és Csanytelek (320 ezer forint). Továbbra is tartozik Apátfalva, Csanádpalota, Dóc, Felgyő, Magyarcsanád, Mártély, Mindszent, Nagytőke, Röszke, Tiszasziget és Újszentiván, a követelések nagyságrendje településenként 9 és 31 millió forint között mozog. Ismerve a települések költségvetését, nem csak Csanádpalotát vinné csőd közeli helyzetbe a tartozás behajtása. (A 31 millió forint Palota éves büdzséjének negyedét teszi ki.) Magyarcsanád adóssága például húszmillió forint, és csak egymilliós vis maior támogatást kapott. A falu éves költségvetése tavaly 340 millió forint volt. [namelink name="Farkas János"]né polgármester hangsúlyozta: fenntartja azt a véleményét, hogy ezekért az összegekért nem az önkormányzatoknak, hanem a minisztériumnak kellene helytállnia. A közel 500 milliós költségvetéssel – amelyben természetesen már az intézmények fenntartása és minden egyéb kiadás is benne van – rendelkező Apátfalva polgármestere, [namelink name="Varga Péter"] azt hangsúlyozta: forráshiányuk így is 50 milliós, ehhez képest tíz forint tartozás is sok lenne. Tőlük 12 millió forintot követel a cég.

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!