Makó és környéke

2008.01.06. 21:36

Három fiatal pár építkezhet a makói ingyentelken

Makó - A helyszínen tudta meg három makói pár, hogy melyik telken építhetnek házat. A portát a makói önkormányzat ingyen ajánlotta fel, öt jelentkezőből hárman teljesítették a feltételeket. Úgy vélik: hatalmas segítség a város ajándéka, ami nélkül nem is álmodhattak saját családi házról.

Illyés Szabolcs

A hideg ellenére is mosoly fakadt a makói Gerizdes városrész szélén húzódó Velnök utcába invitált három fiatal pár arcán pénteken – ugyanis a helyszínen derült ki, hogy a sok közül melyik házhelyen építhetik fel jövendő otthonukat, és mind a hatan elégedettek voltak az eredménnyel. Kiderült: mindnyájan örülnek a sorsolás eredményének, aminek tétje mindössze egyetlen pár esetén volt.

A Busa házaspár (balról), Papdi Dorina és élettársa, Kerekes László péntek óta telekszomszédok.
A szerző felvétele

– Nagyon izgultam, mert szerettem volna, ha a miénk lesz a sarki telek, hiszen hasonló fekvésű házban nőttem fel magam is, és rengeteg előnyét tapasztaltam. Szerencsére épp nekünk jutott – örvendezett Papdi Dorina, aki élettársával, Kerekes Lászlóval együtt vállalkozott a házépítésre. Egy gyermeket közösen nevelnek, és még egy kicsit szeretnének, négyüknek pedig már szűkösnek bizonyult a Hunyadi lakótelepi panellakás.

Kilencet hirdettek

2007 őszéig kilenc önkormányzati tulajdonban lévő gerizdesi építési telek tulajdonjogára pályázhattak az építkezni vágyó fiatal párok. Mivel most csak három talált gazdára, idén is élhetnek majd az önkormányzat ingyentelek ajánlatával a fiatal párok – mondta lapunknak [namelink name="Buzás Péter"] polgármester. A város követelményt is szab: 24 hónapon belül jogerős használatbavételi engedélyt kell szerezniük a nyertes pályázóknak.

– Kérdezik is sokan: tán szeretnénk elválni, hogy házépítést fontolgatunk? Erre azt mondom: mivel össze sem házasodtunk, erről szó sem lehet, inkább együtt felépítjük álmaink otthonát. Három hálót és egy konyhával, étkezővel egybenyitott nappalit szeretnénk, ahol kényelmesen elférünk mind a négyen, és ezzel a lehetőséggel már esélyünk is van a terv megvalósítására, bár legalább nyolcmilliós hitelt kell vállalnunk – fogalmazott a családfő.

Busáék, a másik nyertes pár nagyon jó fekvésűnek tartja a gerizdesi telket – a jó levegő és a csend mellett azért is, mert közel a család. Így ha mindenről ők dönthettek volna, akkor sem építkeznének a város másik részén. Az informatikusként dolgozó családfő, Busa Csaba és könyvtáros neje, az éppen kismama Busáné Jesity Orsolya 100, legfeljebb 120 négyzetméteres házat szeretne, ők is ragaszkodnának három hálószobához és a különálló nappalihoz. Számukra nem volt nagy a sorsolás tétje, hiszen mindhárom lehetséges telek alkalmas álmaik otthonának megépítéséhez.

– Ha nincs ez a lehetőség, sosem építkezünk, pedig régóta vágyunk már saját házra – osztotta meg gondolatait velünk a rendőrségen dolgozó Pogyina Zsolt. – Két gyermekünk számára szeretnénk biztosítani a lehető legjobb körülményeket, és fontos, hogy egészséges környezetben, jó levegőn és biztonságos környéken nőjenek fel, ezért gondoltuk úgy, hogy mi is pályázunk. Eddig is családi házban laktunk, de a használt ház mégsem olyan, mint amit saját magunknak építünk.

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!