Makó és környéke

2008.02.06. 20:51

Közlekedésre veszélyes tolvajok Makón

Makó - Míg átlagosan évente három-négy esetben lopnak közlekedési táblákat és fényjelző vezetékeket, az utóbbi két hétben hét esetben kezdett nyomozást a makói rendőrség. A hatóság szerint megélhetési bűnözésről van szó – ám súlyosan pórul jár <br>a rendőrkézre kerülő tolvaj, ugyanis, <br>a közlekedés veszélyeztetése miatt börtön fenyegeti.

Illyés Szabolcs

A közlekedés biztonságát is veszélyezteti egy feltehetően makói tolvajcsoport, amely az utóbbi hetekben „rászállt" a közlekedési táblákra, illetve a vasúti átkelők mellett könnyedén felszedhető alumíniumvezetékekre. Megtudtuk: az anyagi kár esetenként csupán néhány tízezer forint, ám az okozott veszély miatt komoly bűncselekménynek minősülnek ezek a tettek.

– Míg hosszú ideje évente 3-4 hasonló ügyben kell eljárnunk Makón és térségében, csak január utolsó két hetében hét olyan lopás miatt kellett nyomozást indítanunk, ahol veszélyeztették a közlekedésbiztonságot. Minden bizonnyal megélhetési bűnözésről van szó, az elkövetők talán nem is tudják, hogy mennyire súlyos következménye lehet tetteiknek – fogalmazott Neparáczki László, a makói kapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője.

Az igási vasútátkelőnél rendszeresek a lopások, rongálások.
Fotó: Illyés Szabolcs

Szász József bűnügyi osztályvezető az eset kapcsán elmondta: míg egy ilyen értékű „átlagos" lopás fejében a jogszabály szerint enyhe büntetés jár, a táblákat, jelzőberendezésekhez tartozó vezetékeket eltulajdonítók három évig terjedő börtönbüntetésre számíthatnak. Az elkövetési érték egyébként esetenként nem több húszezer forintnál.

Szabott árak

A makói MÉH-telepen a színesfémek közül a legkevesebbet az alumíniumért adják, a tiszta anyagok kilója után 270, a szennyezetteké után pedig kilónként 240 forintot fizetnek. A sárgaréznek a kilónkénti átvételi ára 500, míg a vörösréz minden kilója után 700-800 forintot fizetnek – szintén az állag és a minőség függvényében.

A táblákat rövid időn belül pótolták, és megjavították a sérült vezetékeket is – ezeknek a többsége a MÁV saját, belső telefonvonalához tartozó vonal volt, de korábban volt rá példa, hogy a lopás miatt sötét maradt a vasúti átjáró fénysorompója is. Egyébként az újvárosi vasútállomás és az igási átkelő közötti területet fosztogatják rendszeresen.

Kiderült: valószínű, hogy az elkövetők nem Makón passzolják el az árut, viszont túl messzire nem szállíthatják – hiszen így az üzemanyagköltség egyszerűen több lehet, mint amit a felvásárlótelepen kaphatnak. Éppen ezért a rendőrség a környező települések, városok színesfém-felvásárlóit „zéró toleranciával" fogja átvizsgálni a következő napokban – tudtuk meg a bűnügyi osztályvezetőtől.

A makói MÉH-telep munkatársaitól megtudtuk: évek óta nyitott szemmel járnak, ha valaki nagy mennyiségű, vagy gyanús árut hoz, azonnal értesítik a rendőrséget. Makón nem gyakoriak a lopott árut kínálók, tavaly egy-két esetben jeleztek a rendőröknek, ám most nem találkoztak táblákkal, gyanús vezetékekkel.

Címkék#Makó
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!