Makó és környéke

2008.02.29. 21:37

Makón előzékenyebbek a zebránál a kamionosok

Makó - Nemcsak a 43-as út mellett élők, de az azon átkelni szándékozók számára is nyomasztó az egy éve elviselhetetlenné nőtt forgalom. A makóiak szerint nem várt izgalmakkal jár, ha valaki át akar kelni a zebrán. Tapasztalat: a kamionosok előzékenyebbek a személyautósoknál.

Illyés Szabolcs

Aránytalanul elosztva, közel hét kilométeren összesen tizenegy kijelölt gyalogátkelő biztosítja a 43-as főút Makót átszelő szakaszán a szabályos áthaladást – van szakasz, ahol több mint egy kilométeren át nem lehet „hivatalosan" átgyalogolni a főúton. Mindez nem is jelentett komoly problémát egészen tavaly januárig, amikor megháromszorozódott a városon átzúduló forgalom – hiszen a szokásjog alapján kialakult „kalózátkelők" immár életveszélyessé váltak. Sőt mind többen osztják a véleményt: az egyetlen, lámpával biztosított zebrán kívül gyakorlatilag mindenütt életveszélyes az átkelés Makón.

– Gyakran három gyermekemmel együtt kell, hogy átkeljek a Szegedi vagy a Megyeház utcán, ami csaknem minden alkalommal nem várt izgalmakkal jár. A legnyomasztóbb az, amikor csak az út egyik sávján jutunk túl, és aztán percekig várjuk, hogy átengedjenek. Ennél már csak egy rosszabb van, amikor mindezt kerékpárral kíséreljük meg, sokszor ez igazi életveszély – mondta lapunknak Sztanyó Gyöngyi. A makói nő szerint a kamionosok előzékenyebbek a személyautósoknál. Úgy gondolja: a főút sajnos valós választóvonal, ami kettéosztja a várost, az egyik vagy a másik oldalra „születni kell".

Két térfélre osztva: a főtérnél is lehetséges az átkelés, de nem felemelő élmény.
A szerző felvétele

Ugyanígy látta a helyzetet tegnap a Széchenyi téri gyalogátkelőn átsiető két diáklány, Bakacsi Éva és Bálint Nikolett is. Mindketten megerősítették: a hatalmas szerelvények vezetői a legtöbbször átengedik őket.

– Van, amikor csikorogva fékeznek a kamionosok, míg az autósok tovasuhannak. Szerintem a belvárosban gyorsan lehet átkelni a zebrán, azon kívül azonban veszélyes – tette hozzá Éva.

Halász Tivadarné a bírósághoz vezető zebrán kel át a leggyakrabban, ami ugyan sokszor kockázatos, mégsem kell sokat várni, hiszen előbb-utóbb akad, aki átengedi. Szerinte is a kamionosok közlekedéskultúrája a leginkább gyalogosbarát.

Ferencszálláson öt-tíz percig is várni kell

Van, amikor öt-tíz percig sem lehet biztonsággal átkelni a Ferencszállás főteréhez vezető gyalogátkelőnél – tudjuk meg az út szélén ácsorgóktól, akik a járművek nagy sebességét nehezményezik a legjobban: van, hogy közel százzal dübörögnek át a községen.

Címkék#Makó
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!