Makó és környéke

2008.02.17. 21:44

Ügyes laptopos Makón is ingyen böngészhet

Makó - Makó több pontján is lehetőség adódik a vezeték nélküli nethasználatra – derült ki, amikor laptoppal sétáltunk a városban. Az önkormányzati intézmények környékén könnyedén kapcsolódhatott gépünk, kód nélkül használható "hotspot" azonban a városban nincs. Aki nagy sebességű netezésre vágyik ingyen, kalózkodhat.

Illyés Szabolcs

Egyelőre nem sikerült pályázati forrást találni ahhoz a nagyléptékű informatikai fejlesztéshez, aminek eredményeképp a makói önkormányzat ingyenesen használható, vezeték nélküli kapcsolódási lehetőséget kínálhatna a makói belvárosban járókelőknek. Mint arról másfél éve beszámoltunk: több más nagyvároshoz – köztük Szegedhez – hasonlóan Makón is tervezik az e-ügyintézést lehetővé tevő ingyenes világháló-kapcsolatot. Legálisan nem, más módokon azonban mégis sikerült kapcsolatot létesítenünk hordozható számítógépünk segítségével – kiderült: kalózkodtunk.

A Hagymaház előtt nem fogtunk jelet – itt kód nélkül nem tudtunk ingyen netezni.
Fotó: Frank Yvette

– Az önkormányzati intézmények területén nem korlátozzuk a vezeték nélküli internetkapcsolódási lehetőséget, a rádióhullámok természete miatt a jelek természetesen nem követik az iskolák, hivatalok kerítését, aki akar, ezeken kívül is használhatja a városi rendszert – mondta [namelink name="Almási Pál"] informatikai tanácsnok.

Vásárhely fejleszt

Egyelőre fejlesztés alatt áll Hódmezővásárhely informatikai rendszere, így ingyenes, kód nélküli kapcsolódási lehetőséget a város még sehol sem tud biztosítani – tudtuk meg Göbl Vilmos sajtóreferenstől. Kiderült: egyelőre a fejlesztés irányában sem döntöttek véglegesen, lehet, hogy a családok számára elérhető vezetékes hálózat bővítését helyezik előtérbe a WI-FI-vel szemben.

A városházán és környékén fogható jelek lehetőséget nyújtanak az e-ügyintézésre, ám nem alkalmasak letöltésekre, nagy forgalmú internetkapcsolat létrehozására. Megtudtuk: a város vezeték nélküli szolgáltatója regisztráció fejében biztosít kódot az ingyen netezni vágyóknak – ám nekik rendkívül korlátozott elérhetőségre kell felkészülniük.

A város területén barangolva mégis érdekes jelenségekre figyeltünk fel: a Hagymaház előtt nem találtunk kapcsolódási lehetőséget, ám a Návay téren és a buszpályaudvaron is sikeresen kapcsolatba lépett számítógépünk egy-egy szolgáltatóval. Minden bizonnyal jelszóval nem védett céges, vagy magánhálózatokra törtünk így be.

[namelink name="Almási Pál"]tól még megtudtuk: országszerte számos visszaélésre került sor az utóbbi időben az ingyenes használat miatt, így veszélynek teszi ki magát, aki nem védi jelszóval a rendszerét.

Címkék#Makó
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!