Makó és környéke

2008.02.25. 21:38

Új csatorna épül Lesiben

Makó - Megoldódnak a makói Lesi városrész belvízgondjai annak a tizennégymillió forintos beruházásnak a jóvoltából, amelynek keretében új csatorna és egy szivattyú épül a területen.

Munkatársunktól

Az itt élő több mint száz ember mindig bosszankodott, mert a Maros töltéséhez közel fekvő, ám a hullámtérnél mélyebben elterülő telkeket és az ottani épületeket évről évre tönkretette a gát alatt átszivárgó víz.

Idén megoldódnak a makói Lesi városrész belvízproblémái – ígéri a körzet önkormányzati képviselője, Bakos Gáborné. Az itt élők gondjairól az elmúlt években tavasszal és nyáron rendszeresen írtunk: a terület a Maroshoz közel, a töltés lábánál fekszik, ráadásul mélyebben, mint a hullámtér, ezért belvizes időkben, illetve a folyó áradásakor a gát alatt átszivárgó víz miatt korábban mindig „úsztak" az itteni telkek. A probléma legfőbb oka az volt, hogy mindeddig megoldatlan maradt a csatornázás. Bár Makónak ez a része hivatalosan nem lakott terület, legfeljebb hétvégi sufnit lehetne ide építeni, mégis mind több ember költözik ide. Az itt élők számát bő százra lehet becsülni.

Nem kell tovább lesni a Maros vízállását Lesiben: nem okozhat több gondot a víz.
Fotó: Karnok Csaba

Bakos Gáborné lapunknak elmondta: a tavalyi, Lúdvári utcai beruházást követően – melynek keretében 660 méternyi nyitott, betonlapokkal bélelt belvíz-elvezető árok épült – idén is pályáznak hasonló munkákra. Most tizennégymillió forintot fordíthatnak ilyen célokra; az elnyert összeget egyébként az önkormányzat ki is egészítette. A jelenleg egyeztetés alatt álló tervek szerint most a Vízimalom utcában épül egy zárt vízgyűjtő csatorna, amely a töltés felé fog lejteni. Ottani végpontjánál egy elektromos szivattyú fog működni, amely az összegyűlt vizet a folyó árterébe emeli majd át. A beruházás keretében újraaszfaltozzák a Tinódi utcát is, amit nagyrészt a víz tett tönkre.

Az egy-két hónap múlva kezdődő munkáknak köszönhetően a szakemberek véleménye szerint Lesi teljes területén megoldódnak a belvízgondok, többé nem kerülnek víz alá a kertek, nem teszi tönkre az áradás az épületek falait. A képviselő asszony büszkén jegyezte meg: ennyi pénzt, mint a tavalyi és az idei évben, még sosem költöttek Lesire. Mi lesz a következő feladat? Az egész városrészt határoló, egyúttal a területet a város többi részével összekötő Vasút sor aszfaltozása – ehhez azonban már komoly lakossági hozzájárulásra is szükség lesz.

Címkék#Makó
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!